ZDA bodo Iraku prodale granate za tanke M1A1 abrams

by Urednik

AMERIČANI ŠE NAPREJ PRODAJAJO OROŽJE IRAKU

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) je Iraku odobrilo prodajo streliva za tanke M1A1 abrams, skupaj s pripadajočo opremo, rezervnimi deli in logistično podporo v vrednosti 600 milijonov dolarjev. Ameriški izvajalec pogodbe bo General Dynamics- Ordnance Tactical Systems iz St. Petersburga na Floridi. 

Iraška vlada je zaprosila za morebitno prodajo 10.000 visokoeksplozivnih protitankovskih granat (High-Explosive Anti-Tank – HEAT) M831 120mm, 10.000 granat M865 120 mm z bojnimi glavami s kinetično energijo (Kinetic-Energy Warhead – KEW), 10.000 granat M865  KEW-A1 120mm in 16.000 granat M830 HEAT-MP-T 120mm.

Iraška vojska ima oz. je imela pred začetkom spopadov s pripadniki Islamske države (ISIS) poleg sovjetskih tankov T-55 (okoli 92) in T-72 (okoli 125) v svoji oborožitvi več kot 140 ameriških glavnih bojnih tankov M1A1M abrams. Večje število tankov so jim sunitski skrajneži iz vrst ISIS-a uničili ali zasegli, točne številke pa niso znane.

“Ta predlagana prodaja bo prispevala k boljši zunanji politiki in nacionalni varnosti Združenih držav Amerike, hkrati pa tudi k izboljšanju varnosti strateškega partnerja,” je sporočila ameriška Agencija za obrambno-varnostno sodelovanje (DSCA).

Predlagana prodaja streliva in podpore bo pospešila prizadevanja iraške razviti kopensko obrambno sposobnost in okrepila moč nacionalne obrambe. Iraški vladi bo omogočila nadaljevati prizadevanja za vzpostavitev in ohranjanje stabilnosti v državi, so še dodali pri DSCA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Iraški tanki M1A1 abrams na strelišču

Povezani članki