ZDA naročile nove sisteme javelin za Ukrajino

by Urednik

PENTAGON PODPISAL NOVO POGODBO ZA PROIZVODNJO PROTIOKLEPNIH SISTEMOV JAVELIN

ZDA so zaskrbljene zaradi prehitrega tempa izdatkov za orožje in strelivo zaradi stalnih pošiljk Ukrajini, zato so se v Pentagonu že odločili za novo naročilo prenosnih protitankovskih raketnih sistemov FGM-148 javelin.

Kot ugotavljajo v Pentagonu, zaloge nekaterih vrst orožja v arzenalu že kažejo dno, njihova dopolnitev je nujno potrebna. To velja tudi za prenosne protitankovske sisteme javelin, ki jih Kijevu še vedno dobavljajo.

Po zadnjem poročilu prometne službe oboroženih sil ZDA so ZDA od začetka posebne vojaške operacije ruske vojske v Ukrajini Kijevu dobavile 41.000 protitankovskih sistemov, vključno z javelini. O potrebi po dopolnitvi zalog protitankovskih sistemov so v Pentagonu začeli govoriti že pred tremi meseci, vendar je bilo pogodbo mogoče skleniti šele zdaj.

Kot je navedeno v uradni izjavi Pentagona, je ameriško vojaško ministrstvo podpisalo pogodbo z Raytheonom in Lockheed Martinom za proizvodnjo več serij protitankovskih sistemov javelin. Skupno namerava ameriška vojska prejeti 1800 sistemov, namenjenih več tujim strankam, med katerimi je glavna Ukrajina.

»Vojska je podpisala 311 milijonov dolarjev vredno pogodbo (…) za dobavo več kot 1800 sistemov javelin (…) Nakup je del ukrajinskega programa dobave in vključuje (dobave) ukrajinski vojski, nakupe za ameriške vojske, pa tudi mednarodnim partnerjem,« piše v sporočilu.

Ameriška vojska, sodeč po zadnjih izjavah, namerava uporabljati protitankovske sisteme javelin do leta 2050. Do danes je Javelin Joint Venture (JJV) izdelal več kot 50.000 raket javelin in več kot 12.000 lanserjev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki