Krstni polet Leonardovega šolskega letala M-345 HET

by Urednik

ITALIJANI ZADOVOLJNI S PRVIM POLETOM LETALA M-345 HET

Italijanski letalski proizvajalec Leonardo je tik pred novim opravil polurni krstni polet s šolski letalom Aermacchi M-345 HET (visokoučinkovito šolsko letalo) na svojem letališču Venegono Superiore v severni Italiji.

Po besedah prvega moža Leonardovega letalskega dela se je novi šolski M-345 odlično izkazal in izpolnil pričakovanja, ki so precejšnja. Novega italijanskega šolskega dvoseda – ne smemo ga zamenjati z M-346 – poganja potisnik Williams International FJ44-4M-34, ki se je posebej izkazal v reakcijah na spremembo režima letenja, kar je osnovna značilnost šolskih dvosedov, namenjenih osnovnemu letalskemu šolanju.

Letalo so opremili tudi s podkrilnimi nosilci orožja, tako dag a bodo lahko uporabljali tudi kot lahko jurišno letalo za podporo.

Proizvajalec Leonardo obljublja tudi relativno nizko ceno v primerjavi z obstoječo konkurenco dvosedih enomotornih reakcijskih šolskih letal. Gre za letalo zadnje generacije, namenjeno šolanju vojaških pilotov, pri konstruiranju in opremi pa s upoštevali predvsem ekonomske vidike in zmanjšali stroške uporabe letala, ki so primerljivi celo s stroški uporabe turbopropelerskih šolskih dvosedov.

Avionika je povzeta po avioniki naprednega šolskega reaktivnega letala M-346, kakršno dandanes uporabljajo sodobna bojna letala, vključno s tehnologijo HOTAS – roke na ročici za plin in krmilni palici, polprosojnim EO-zaslonom v višini pilotovega pogleda (HUD – head-up display) in večnamenskimi zasloni ter podatkovnimi povezavami v realnem času.

Italijani bodo s preizkušanji letala nadaljevali skozi vse letošnje leto ter preizkusili vse sklope od avionike do višinskih letov, hitrosti in manevrskih zmogljivosti. M-345 je italijanski proizvajalec razvil na osnovi šolskega letala SIAI Marchetti S.211/Aermacchi S-211.

V Italijanskih letalskih silah bo M-345 nadomestil sedanje šolske reaktivce za osnovno šolanje MB-339, s temi letali pa bodo opremili tudi legendarno akrobatsko letalsko skupino Frecce Tricolori.

Pripravil: B. Knific, foto: Leonardo

 

Povezani članki