Kuvajt naročil 28 lovcev F/A-18 super hornet

by Urednik

ZDA NADALJUJE PROIZVODNJO IN NAROČANJE SUPER HORNETOV

Kuvajt je pri ameriškem letalskem proizvajalcu Boeing naročil 28 novih bojnih letal F/A-18 super hornet skupaj s tehnično podporo in dodatnimi sistemi v vrednosti okoli 1,1 milijarde dolarjev, v skladu z nedavno objavo Pentagona.

Pogodba vključuje dobavo 22 enosedih lovcev F/A-18E  in 6 dvosedih F/A-18F, skupaj z dodatnimi radarskimi in oborožitvenimi sistemi, kot tudi tehnično podporo. Kuvajt je sicer dobil ameriško odobritev za nakup super hornetov le dober teden po ameriških predsedniških volitvah leta 2016.

Nakup 28 lovcev F/A-18 super hornet za potrebe Kuvajtskih letalskih sil je izrednega pomena za nadaljevanje proizvodnje teh letal v boeingovem obratu v St. Louisu v zvezni državi Missouri. Boeing lovska letala F/A-18 E/F sicer ponuja tudi Indiji, Finski, Švici in Nemčiji, medtem ko je Trumpova administracija za nakup vsaj 24 dobro opremljenih lovcev F/A-18 super hornet za naslednje bilančno leto predvidela okoli  1,8 milijarde USD. Zaradi zamude pri programu F-35C, ki naj bi predstavljali prihodnost ameriškega pomorskega letalstva, so morebitno upokojitev F/A-18 E/F že predstavili na leto 2035, še verjetnejše pa je, da bodo bojno operativni še tudi po letu 2040.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

Povezani članki