Le peščica španskih lovcev Eurofighter (še) leti

by Urednik

ŠPANIJA KLJUB GOSPODARSKI KRIZI POVEČUJE OBRAMBNI PRORAČUN

Viri znotraj Španske vojske so po poročanju španskih časopisov povedali, da je le peščica lovcev Eurofighter typhoon operativnih, skoraj že upokojena letala F/A-18 pa ponovno pripravljajo za izpolnitev obveznosti do zveze Nato. Na drugi strani pa je Španija napovedala povečanje obrambnega proračuna v letu 2015.

Španski dnevnik El Confidencial Digital je neimenovani vojaški vir opozoril, da je letalska flota Eurofighter typhoon Španskih letalskih sil močno okrnjena zaradi okvar, pomanjkanja rezervnih delov in zapoznelih pregledov.

Težave Španskih letalskih sil so prišle na plano le nekaj dni po tem, ko je španska vlada napovedala, prvič po 7-letnem zniževanju, povečala obrambni proračun v letu 2015 na 1 odstotek BDP. Tako naj bi obrambno ministrstvo prejelo dodatnih 57 milijonov evrov in operiralo z letnim proračunom 5,71 milijarde evrov (7,2 milijarde USD). V ameriško koalicijo v boju proti ISIS pa bodo do konca leta 2014 prispevali 300 vojakov inštruktorjev, ki bodo na jugu Iraka urili iraške vojake. Kot vse kaže pa Španija načrtuje sodelovanje z lovci F/A-18 hornet (skupaj 86) ali pri nadziranju zračnega prostora (Air-Policing) nad Baltikom ali celo sodelovanje pri napadih na ISIS na Bližnjem vzhodu. Hkrati pa bodo Španci, kljub globoki gospodarski krizi v kateri so se znašli, rajši zmanjšali stroške številnih ključnih ministrstev.

Napovedali so tudi vložek v višini 10 milijard EUR (12,7 milijarde USD) v nove obrambne programe v naslednjih šestih letih. Vendar pa lovci Eurofighter typhoon niso na seznamu projektov, ki naj bi prejeli finančno spodbudo. Naložba naj bi šla v smeri novih fregat razreda F-110 (za zamenjavo fregat razreda F80 Santa Maria), brezpilotnih letal in problematičnega projekta podmornic razreda S-80.

Tako naj bi bilo v španskih letalskih bazah Morón de la Frontera in Albacete trenutno sposobno vzleteti le 6 lovcev typhoon od skupaj 40-ih. V pripravljenosti za prestrezanju sumljivih letal v španskem zračnem prostori (QRA – Quick Reaction Alert) je tako 24 ur na dan le pol ducata letal, preostanek eurofigterjev pa je prizemljenih zaradi okvar oz. manjkajočih rezervnih delov oz. čakajoč na redni servis po dosegu določenega števila ur v zraku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki