Libijske letalske sile pridobile 4 lovce Suhoj Su-27

by Urednik

RAZMERE V LIBIJI VSE BOLJ NAPETE – BOMBARDIRANJA TANKERJEV, TOVARN,…

Libijske letalske sile so po neuradnih informacijah od neznane države konec leta 2014 prevzele štiri “nova” lovska letal Suhoj Su-27, s katerimi želijo povečati zmogljivosti Libijske vojske v boju proti islamskim upornikom in skrajnim milicam po vsej državi.

Zaenkrat ni znano ali so Libijci pridobili rabljena ali modernizirana letala, kot tudi ne ali so jih kupili ali je lovce Su-27 posodila katera od sosednjih držav ali zaveznic.

Časnik Libija Herald poroča, da ni neodvisno potrditev o dobavi lovcev, na drugi strani pa tiskovne agencije HoR LANA citira neimenovanega libijskega uradnika, ki se sklicuje na dobro obveščene vojaške vire v libijski vojski. Ta je 5. Januarja 2015 potrdil, da so Libijske letalske sile prejele 4 lovce Su-27.

Libijske oblasti pričakujejo, da bodo “novi” lovci Su-27 povečali zmogljivosti libijskih oboroženih sil, ki so napovedale, da bodo okrepile zračne napade na vso osnovno infrastrukturo v mestu Misrati.

Libijske letalske sile imajo v svoji floti 2 lovca mirage F1 (preostalih 10 ne leti), 4 lovce MiG-21 (več so jih zasegli uporniki), 10 lovcev MiG-23 (več so jih zasegli uporniki), v bojih pa uporabljajo tudi 6 jugoslovanskih trenažnih lovskih letal Soko G-2 galeb (več so jih zasegli uporniki,  nekaj uničila francoska letala med bombardiranji letališč leta 2011, enega pa celo sestrlili z lovcem rafale v bližini Misrate marca 2011).

V zadnjih dneh več bombardiranj – tankerja, tovarn,…

Tiskovni generala Khalifa Haftarja (polkovnik Mohamed Hejazy) je za Financial Times dejal: “Pristanišča Misrata se uporablja za izhodišče terorističnih in ekstremističnih dejanj, vseeno ali libijskih ali tujih. Misrata je najbolj nevarna grožnja libijski državi danes. Zato vse institucije v Misrati, tudi pristanišče in letališče, predstavljajo grožnjo Libijcem.” Libijske letalske sile so že zagrozile, da bodo sestrelili vsako sudansko ali turško vojaško ali civilno letalo, ki vstopi v zračni prostor Libije. To opozorilo je prišlo dan po tem, ko so libijska vojaška letala v nedeljo 4. januarja 2014 v bližini obale bombardirala grški tanker z  12.600 tonami nafte in pri tem ubili dva mornarja. Grški tanker po besedah libijskih oblasti ni sporočil svoje poti in ni zaprosil za dovoljenje za plovbo.

Sile zveste libijski mednarodno priznani vlade so v nedeljo začele tudi zračne napade na državne največje jeklarne na zahodnem delu mestu Misrata. Ob tem je letalska družba Turkish Airlines, edina tuja letalska družba, ki še vedno leti v Libijo, odpovedala let iz Misrate v Istanbul.

Libijski premier Abdullah al-Thinni je začel z vojaškim posredovanjem na vzhodu, proti skupini znani kot Libya Dawn (Fajr Libya), ki je nastala v mestu Misrati in je prevzela nadzor nad Tripolijem avgusta lani ter vzpostaviti tekmec vlado. Skupino podpirata Turčija in Katar, medtem ko izvoljeno vlado podpirajo Egipt, Združeni arabski emirati in ZDA. V Libiji pa delujejo tudi druge militantne skupine, med njimi tudi Islamska država (ISIS).

Tri leta po padcu voditelja Moammarja Gadhafija (ubili so ga 20. oktobra 2011) je Libija razpeta v spopad za oblast med dvema tekmecema iz frakcij nekdanjih upornikov. Poleg legitimno izvoljene vlade, ki jo priznavajo ZDA, je tudi skupina Libya Dawn ustanovila svojo konkurenčno vlado, obe pa trdita, da imata pravico in nadzor nad velikimi naftnimi viri. Obe strani sta imenovali tudi konkurenčne uradnike za vodenje državno naftno podjetje NOC in Ministrstvo za naftne zadeve, kar vodi do velike zmede glede tega, kdo kaj nadzoruje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, You Tube

Vojne fotografije 1941 – 1945 – Partizanske enote

War Photos 1941-1945 – Partisan Units

DVOJEZIČNA – V SLOVENŠČINI IN ANGLEŠČINI

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina VI.

Avtorji: dr. Tomaž Kladnik, Katarina Jurjavčič, Jože Dežman

V knjigi Vojne fotografije 1941-1945 – Partizanske enote predstavljamo izbrane posnetke partizanskih enot v času 2. svetovne vojne. V knjigi je zbranih več kot 1000 fotografij, ki so sistematično razvrščene in opremljene s podpisi  o enotah, vojakih na slikah, opremi in orožju.

Knjigi je priložena tudi shema partizanskih enot po območjih in njihovo združevanje.

Redna cena: 31,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Vojne fotografije 1914-1918

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina IV.

Avtor: mag. Marko Štepec

Fotografija je začela spremljati vojne na bojiščih krimske vojne. Ljudje so verjeli, da fotografija ne laže, da je na papir ujeta podoba celo resničnejša od resničnosti… .

Več kot 500 fotografij v knjigi Vojne fotografije 1914-1918 kronološko predstavljajo podobe prvo svetovne vojne, osrednjo pozornost je avtor namenil pozabljeni »zgodbam« slovenskih polkov in vojakov ter njihovemu življenju na fronti in v zaledju. Popelje jih po balkanskem in vzhodnem bojišču, Tirolski, Galiciji, Kobaridu, Soški fronti…, po begunskih taboriščih in navsezadnje do konca vojne.

Redna cena: 29,50 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Povezani članki