Litva bo nabavila 6 novih helikopterjev UH-60M black hawk

by Urednik

BODO ZDA SOFINANCIRALE NAKUP HELIKOPTERJEV ZA LITOVSKO VOJSKO?

V Litvi so na obrambnem ministrstvu sprejeli odločitev o prenehanju uporabe sovjetskih vojaških transportnih helikopterjev Mi-8 in začelo pogajanja o nabavi novih helikopterjev.

V helikopterski floti, v kateri so sedaj trije Mi-8 in trije AS365, naj bi dobili nove helikopterje, ki jih bodo uporabljali za iskanje in reševanje (SAR) ter za naloge litovskih oboroženih sil in Natove okrepljene bojne skupine.

“Litovske oborožene sile za svoje naloge še naprej uporabljajo tri operativne sovjetske  helikopterje Mi-8, katerih življenjska doba se izteka, in tri helikopterje AS365 dauphin, ki se večinoma uporabljajo za iskanje in reševanje ter nadzor nad varovanjem okolja na ozemlju Litve. Preostanek sovjetske platforme Mi-8 moramo spremeniti v zahodno tehnologijo za vojaške naloge,” je povedal minister za nacionalno obrambo Raimundas Karoblis. Poudarja tudi, da so se pojavile potrebe po sodobnejših zahodnih helikopterjih, ker bo življenjska doba Mi-8 kmalu končana, njihovo vzdrževanje je drago, nenehno potrebno in veliko tveganj zaradi vprašanja zapletene dobave rezervnih delov iz Ruske Federacije.

Analiza trga, ki je bila narejena v skladu z merili, ki so jih oblikovale litovske oborožene sile, je pokazala, da večnamenski helikopter UH-60M black hawk, ki ga nudijo Združene države Amerike, izpolnjuje zahteve na najbolj optimalen način. Zato je bilo dogovorjeno, da se bodo v bližnji prihodnosti začela pogajanja z ameriško vlado o nabavi šestih helikopterjev UH-60. Pričakujejo, da bo pogodba podpisana v letu 2020, novi helikopterji pa dobavljeni do konca leta 2024. Vrednost celotnega posla naj bi znašala okoli 300 milijonov evrov, ameriška vlada pa trenutno preučuje možnosti, kako bi lahko zagotovila sredstva iz ameriške varnostne pomoči za to pomembno naročilo.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki