Litva obljubila zimske uniforme za ukrajinsko vojsko

by Urednik

TERENSKA VOZILA ZA UKRAJINSKO VOJSKO

Litva zelo dejavno podpira Ukrajino v njenem boju proti ruski agresiji, tudi v ozadju drugih držav, vključno z baltskimi. Niti Latvija niti Estonija ne izražata takšne vneme pri prenosu orožja in druge opreme v Kijev.

Tako je Litva napovedala dobavo potrebne opreme ukrajinski vojski. Ministrstvo za obrambo republike napoveduje pripravljenost, da obleče približno 25.000 vojakov oboroženih sil Ukrajine. Po besedah ​​litovskega obrambnega ministra Arvydasa Anusauskasa je v pripravi skupna dobava uniform v vrednosti več milijonov evrov.

»V prihodnjih mesecih bomo od litovskih podjetij kupili več milijonov evrov vredne zimske uniforme in jih prenesli ukrajinski vojski,« je napovedal litovski minister.

Ukrajinska vojska je skoraj nepripravljena na nastop hladnega vremena, primanjkuje jim namreč zimskih uniform. Obrambni minister Ukrajine Reznikov je že napisal kup pisem vsem razpoložljivim zaveznikom, vendar jim Nato lahko zagotovi največ 50% potrebnega, ostalo mora Kijev poiskati sam.

Medtem so oborožene sile Ukrajine začele prejemati terenska cozila (pickupe) iz ZDA, kjer jih za Kijev kupuje organizacija Help Heroes of Ukraine. Organizacijo so februarja letos ustanovili etnični Ukrajinci v Chicagu in ima dovoljenje za nakup blaga za dvojno rabo v ZDA. Po dostopnih podatkih je bilo za oborožene sile Ukrajine kupljenih 100 vozil, 14 so jih je že na poti v Ukrajino. Po dolgoletni tradiciji Ukrajinci iz Chicaga delujejo prek Lvova.

Hiter prevoz je bistvenega pomena za ukrajinske vojake. To je izjemno pomemben vidik vodenja uspešnih vojaških operacij. Značilnost pickupov je izboljšana sposobnost vožnje na terenu, pa tudi možnost evakuacije ranjencev s frontne črte, piše v sporočilu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki