Lovska letala brez posadke nameravajo Japonci uvesti leta 2035

by Urednik

JAPONSKI BREZPILOTNI LOVCI ZA PROTIUTEŽ KITAJSKIM LOVCEM

Japonsko letalstvo, majhno v primerjavi s kitajskim letalstvom, se bo v prihodnosti lahko zoperstavilo mogočnemu vojnemu letalstvu sosede samo z velikim številom lovskih letal. Ta nova lovska letala naj bi v 15 letih vstopila v uporabo na Japonskem kot brezpilotno vodena letala, s katerimi bodo vzpostavili popolnoma avtonomne eskadrilje.

Po podatkih ministrstva za obrambo Japonske ima Kitajska več kot 1000 nadzvočnih bojnih letal četrte generacije, kar je približno trikrat več kot Japonska, začela pa je tudi že razmeščati radarsko prikrite lovce pete generacije. Zato bo japonska obrambna strategija temeljila na dejstvu, da morajo japonske samoobrambne letalske sile upravljati več brezpilotnih letal.

Do leta 2035 naj bi vojnemu letalstvu dobavila prva bojna letala brez posadke. V tem času bo začela prihajati naslednja generacija lovskih letal s posadko, ki jih zdaj začenjajo razvijati. To pomeni, da v 15 letih japonsko vojno letalstvo čaka pomembna reforma. Prve preizkusne polete zmanjšanega prototipa pričakujejo leta 2024, po teh preizkušanjih pa katerih bodo na podlagi izkušenj in spoznanj narejene sprememb, sledila bo potem serijska proizvodnja.

Ker brezpilotnik ne potrebuje pilotske kabine – kokpita, je lahko cenejši in lažji za izdelavo. Na žalost Japoncev pa Kitajska prav tako intenzivno razvija vojaške letalske sisteme brez posadke. Zato je mogoče z veliko previdnostjo govoriti o doseganju paritete ali superiornosti do določenega datuma.

Japonskim podjetjem so tako že naložili, naj preučujejo potrebne tehnologije, Subaru bo tako odgovoren za razvoj daljinskega upravljanja in avtonomnih zmogljivosti za nadzor letenja, Mitsubishi Heavy Industries in Mitsubishi Electric pa bosta delala na sistemu za izmenjavo informacij v realnem času med več letali, kdo se bo prevzel razvoj konstrukcije brezpilotnega bojnega letala pa še ni določeno.

Pripravil: B. Knific, foto: Kyodo

Povezani članki