Malezija se zanima za nakup pakistanskih lovcev JF-17 thunder

by Urednik

ISKANJE ZAMENJAVE ZA STARE RUSKE LOVCE MIG-29 SE NADALJUJE….

Malezija se (neuradno) zanima za nakup pakistansko-kitajskih večnamenskih lovskih letal PAC/CAC JF-17 thunder. Dogovori za azijske »grome« naj bi potekali s Pakistanom, ni pa znano število letal in njihova cena.

Govorice o malezijskem zanimanju za pakistanske lovce JF-17 thunder (grom) segajo že v leto 2015, vendar jih malezijsko obrambno ministrstvo v javnosti vseskozi zavrača. Malezijske kraljeve letalske sile sicer načrtujejo nabavo 18 novih lovcev za zamenjavo 10-ih starih ruskih bojnih letal Mig-29 (imajo podobne motorje kot JF-17) in dopolnitev flote ameriških F/A-18D (skupaj 8) in ruskih Su-30MKM (skupaj 18). Zaradi proračunskih omejitev so takrat nakup novih letal preložili v leto 2017.

Malezija naj bi zaradi omejenega proračuna razmišljala o cenejših JF-17, zanimanje pa so pokazali tudi za (dražje) švedske lovce JAS-39C/D gripen, kitajske J-10 in ruske Mig-35.

V Pakistanu so razvili tri različice lovca JF-17: block I, block II in block III. Malezija bi lahko prejela (najnovejšo) različico letala JF-17 block III, ki jo bodo predvidoma začeli sestavljati leta 2019. Do sedaj je bilo sicer sestavljenih 50 letal JF-17 block I in 50 letal block II za Pakistanske letalske sile, še 12 pa naj bi jih izdelali v letošnjem letu. Poleg Pakistana sta ta letala naročila še Mjanmar (za 16 letal) in Nigerija (za 3 letala).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki