Med humanitarno misijo strmoglavil iraški helikopter Mi-17

by Urednik

HELIKOPTER STRMOGLAVIL ZARADI PREVELIKEGA ŠTEVILA POTNIKOV (BEGUNCEV)

Na severu Iraka je v torek, 12. avgusta 2014, strmoglavil vojaški helikopter Mi-17 iz flote Iraških letalskih sil. Nesreča se je zgodila med nudenjem pomoči jazidskim beguncem v gorovju Sinjar, kamor so pobegnili pred krvavim pohodom sunitskih pripadnikov militantne skupine ISIS.

Iraški helikopter je strmoglavil po tem, ko je posadka raztovorila pakete pomoči in se je vanj poskušalo vkrcati preveliko število beguncev. Po vzletu je helikopter, verjetno zaradi prevelike teže, trčil v goro. V nesreči je pilot izgubil življenje, ostali potniki pa so se poškodovali in so jih prepeljali v bolnišnico v kurdski avtonomni regiji. Na krovu je bil tudi eden izmed iraških poslancev in novinar ter fotograf ameriškega časopisa New York Times.

Poleg ZDA v humanitarni operaciji na severu Iraka sodeluje tudi Velika Britanija. Ameriške oblasti pa so v torek v Irak poslale še dodatnih 130 pripadnikov specialnih sil, ki bodo pomagali Kurdom z ocenami stanja na področju Sinjarja in razvili dodatne možnosti za humanitarno pomoč.

Tako ZDA kot Iran sta že izrazila podporo novemu iraškemu predsedniku vlade Haiderju al-Ibadiju in mu obljubile denarno ter vojaško pomoč, če mu uspe hitro sestaviti novo vlado. Amerika pa še naprej z letalskimi napadi, v zadnjih dneh predvsem z brezpilotnimi letali, preprečuje silam ISIS-a napredovanje na severu Iraka, prav tako pa že zalagajo iraške Kurde z orožjem.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki