Mehiški mornarici predali še zadnjo patruljno ladjo razreda oaxaca

by Urednik

DOPOLNITEV FLOTE MEHIŠKE MORNARICE

Mehiška državna ladjedelnica ASTIMAR 1 je v mestu Tampico na vzhodni obali Mehiški vojni mornarici predalo še zadnjo – osmo priobalno patruljno ladjo razreda oaxaca, imenovano Tabasco P-168.

Priobalne patruljne ladje razreda oaxaca so zasnovali in zgradili sami znotraj Mehiške vojne mornarice, razred pa poimenovali po mehiški zvezni državi Oaxaca. Naloge teh plovil so oceanski nadzor, operacije iskanja in reševanja (SAR), podpora civilnemu prebivalstvu ob  nesrečah, pomorska podpora in odvračanje sovražnih ladij ter letalnikov v sporih nizke do srednje intenzivnosti.

Projekt patruljnih ladij razreda oaxaca se je začel že pred letom 2000. V letu 2003 so spomladi splavili in že kmalu začeli uporabljati prvi dve plovili, naslednji dve v oborožitev predali leta 2010, nato pa vsako leto od leta 2016 do 2019 eno. Po nekaterih podatkih naj bi Mehika za zadnji dve plovili namenila okoli 110 milijonov dolarjev.

Zadnje plovilo iz tega razreda, Tabasco P-168, ima glede na predhodna številne tehnične izboljšave za boljšo stabilnost in zmogljivost na morju. V dolžino meri plovilo  86,00 m, v širino 10,5 m, ima izpodriv 1.680 t in doseže hitrost več kot 20 vozlov, (37 km/h), normalna potovalna hitrost pa je 14 vozlov (26 km/h). Na krovu ima vzletno-pristajalno ploščad za en helikopter (AS565 panther ali AS550 ali Bo-105 super-five) in dva 11-metrska hitra prestrezna čolna CB-90 HMN.

Primarna oborožitev priobalne patruljne ladje razreda oaxaca je 76 mm ladijski top OTO Melara ali 57 mm top Bofors. Dodatna oborožitev sta dve daljinsko upravljani oborožitveni kupoli OTO Melara Mod. 517 z mitraljezom M2 12,7 mm in top OTO Melara 30 mm na zadnjem delu.

Priobalna patruljna ladja razreda oaxaca omogoča prevoz do 39 specialcev oz. marincev na različne misije.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki