Miga prestregla hudournika ( Revija Obramba, maj 2015)

by Urednik

ZAPIS S SKUPNE VAJE SLOVENSKIH IN HRVAŠKIH VOJAŠKIH LETALSTEV

Vaja je bila rutinska, zato ministrstvi za obrambo Slovenije in Hrvaške nista o njej posebej poročali. No, zanjo smo izvedeli zahvaljujoč fotografom „spotterjem“ na zagrebškem letališču.

V majski izdaji Revije Obramba smo poročali o izvedbi vojaške vaje prestrezanja sovražnega letala, ki sta ga skupaj izvedli Slovenska in Hrvaška vojska. Članek objavljamo po podobnem dogodku (tokrat ni bila vaja), ko so hrvaški lovci MiG-21 morali 1. julija 2015 na zahtevo zveze Nato posredovati pri prestrezanju britanskega potniškega letala Airbus A321, ki se ni javljal kontrolorjem letenja v več državah (Prvo posredovanje hrvaških lovcev MiG-21 v zvezi NATO).

Po ukazu Nata sta vojaški letalstvi Slovenije in Hrvaške sredi aprila izvedli vajo Nadzora in zaščite zračnega prostora (Air Policing), v kateri je hrvaški dežurni par lovcev MiG-21bisD v hrvaškem zračnem prostoru prestregel slovensko šolsko-bojno dvosedo letalo PC-9M hudournik.

Po informacijah, ki smo jih prejeli, je šlo za preverjanje bojne pripravljenosti dežurnih letalskih sil za hitro odzivanje (Quick Reaction Alert – QRA), ki jo je iniciralo Natovo Zavezniško letalsko poveljstvo (Allied Air Command – AIRCOM) z glavnim sedežem v letalski bazi Ramstein v Nemčiji.

„Igrali“ okvaro

Hrvaški lovski par v letalski bazi Pleso na mednarodnem letališču Zagreb je 14. aprila dobil vadbeni alarm (T-scramble) za prestrezanje letala, ki je nad Jadranom mimo procedure zašlo v zračni prostor Hrvaške. To pot je bil „vsiljivec“ slovenski turbopropelerski Pilatus PC-9M hudournik iz sestave 152. letalske eskadrilje (152. LEESK) 15. polka vojaškega letalstva iz letalske baze Cerklje ob Krki. Dvočlanska posadka slovenskega letala je „igrala“ civilno letalo, ki je zaradi okvare skrenilo s koridorja proti notranjosti Hrvaške.

Zapis hudournikovega leta na spletni strani Flightradar24 med poletom proti Zagrebu

Par hrvaških lovcev MiG-21bis-D iz sestave Eskadrilje bojnih letal (EBA) je v predpisanem roku vzletel iz baze Pleso in skladno z vsemi procedurami uspešno prestregel „vsiljivca“ – slovenskega hudournika – ter ga pospremil do zagrebškega letališča. Tam se PC-9M ni zadržal, ponazoril je namreč pristanek s podaljšanjem (touch and go) in odletel nazaj v Cerklje. Po neuradnih ocenah je Natovo  poveljstvo v Ramsteinu dalo vsem udeležencem vaje odlično oceno.

Zanimivo, da sta deset dni kasneje slovenska in hrvaška vojska v prisotnosti novinarjev skupaj opravili bojno streljanje enotovne protizračne obrambe ŠČIT 2015 na Rtu Kamenjak nedaleč od Pulja, zgoraj opisana vaja pa je minila tiho brez medijskega pompa in službenih informacij, namenjenih javnostim. Zanjo pa smo izvedeli s pomočjo „spotterjev“ na zagrebškem letališču. Predpostavljamo, da je bila vaja rutinska, poleg te pa je poveljstvo v Ramsteinu po Evropi ukazalo še nekaj podobnih vadbenih alarmov.

Podobne vaje alarmiranja air policinga so stalne, vaje niso napovedane, poveljstvo v Ramsteinu pa spremlja celoten proces alarmiranja, odzive, postopke prestrezniških letal, kot tudi funkcioniranje celovitega sistema zračne obrambe. Nad Slovenijo so bili za takšna prestrezanja najprej zadolženi Italijani, zatem pa še Madžari. Hrvaško vojno letalstvo in zračna obramba (HRZ i PZO) izvaja takšna prestrezanja s svojimi šolskimi Pilatusi PC-9M iz Zemunika pri Zadru, tako da je za hrvaške pilote nadzvočnih lovcev MiG prestrezanje turbopropelerskih letal že rutina.

Širše sodelovanje

Nedvomno dvigujeta s podobnimi skupnimi vajami prestrezanja slovensko  in hrvaško vojaško letalstvo svoje sodelovanje na višjo raven, med vajo ŠČIT 2015 na Kamenjaku pa smo bili seznanjeni, da je bila podobna vaja nad Jadranom opravljena že pred 14. aprilom letos.

Eskadrilja bojnih letal s Plesa bo po pričakovanjih po zaključenem remontu dosegla pričakovano število osem operativnih enosedov MiG-21bis-D in štiri dvosede MiG-21UMD. Njihov operativni dežurni par na Plesu bo vsaj enkrat tedensko vzletel v podobno vadbeno prestrezanje, o čemer smo pisali v marčevski številki revije Obramba.

Pripravil: Antonio Prlenda, foto: Petar Mežnarek

Revija OBRAMBA vas vabi na:

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

Povezani članki