Moldavska vlada je zavrnila premestitev lovcev MiG-29 v Ukrajino

by Urednik

MOLDAVIJA ŽELI OHRANITI NEVTRALEN STATUS

Ukrajinski tisk je objavil članek, da je Republika Moldavija v prvih dneh ruske vojaške posebne operacije zavrnila zahtevo Kijeva, da lovska letala MiG-29, ki jih ima v oborožitvi Moldavija, premestijo v Ukrajino.

Poročajo, da se je konec februarja ukrajinsko obrambno ministrstvo skušalo z moldavskimi kolegi pogajati o prenosu sovjetskih lovcev, ki jih ima na razpolago Moldavija. Vendar je uradni Kišinjev željo Ukrajincev kategorično zavrnil in opozoril, da bo država v primeru prenosa orožja za potrebe oboroženih sil Ukrajine samodejno izgubila svoj nevtralen status.

Moldavski lovci MiG-29, skupaj 6, so nameščeni v letalski bazi Marculesti v regiji Floresti. Po poročanju ukrajinskega tiska je moldavska vlada prošnjo Kijeva zavrnila, češ da s takšnim korakom ne bi želeli provocirati Rusije.

Ta informacija je povzročila val kritik v Kijevu, ki moldavsko vlado zdaj obtožuje “pomanjkanja potrebne podpore Ukrajini”.  V zadnjem času so tudi Madžarski očitali, da tudi zavrača prenos svojega orožja v Ukrajino in tudi ne dovoli za tovrstni tranzit iz drugih držav preko svojega ozemlja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki