Moskva bo financirala Kubo pri nakupu ruskega orožja

by Urednik

ZAČETEK (RUSKE) MODERNIZACIJE OBOROŽITVE KUBANSKE VOJSKE

Rusija bo Kubi pomagala s financiranje v višini 50 milijonov dolarjev pri nakupu ruskih oborožitvenih sistemov, poroča ruski časopis Komersant v času srečanja vladnih predstavnikov obeh držav, ki bodo v teh dneh v Havani podpisali meddržavni sporazum o znanstveno-tehničnem sodelovanju.

Kuba naj bi ruski denar namenila za nakup ruskih oklepnih vozil, letal in helikopterjev, kot tudi rezervnih delov za modernizacijo glavnih bojnih tankov T-62 (skupaj so jih imeli okoli 620) in kolesnih pehotnih oklepnikov BTR-60 (okoli 400). Kubanska vojska bo najverjetneje izbirala med tanki najverjetneje bo T-72B3, kolesnimi oklepniki BTR-80 8×8, lahkimi oklepniki tigr 4×4, bojnimi letali MiG-29 in večnamenskimi helikopterji Mi-171.

Kuba je sicer v zadnjem desetletju s pomočjo lokalnih (državnih) obrambnih podjetij že nadgradila nekatere oklepnike BTR-60, na katere so namestili kupole tankov T-55 in oklepnikov BMP-1, na nekatere oklepnike BMP-1 in tovornjake pa so namestili havbice D-30 122 mm.

Rusija in Kuba sta sicer že decembra 2016 podpisali program tehnološkega sodelovanja v obrambnem sektorju do leta 2020. Dokument je bil podpisan na sestanku rusko-kubanske medvladne komisije v Havani, na katerem je prisostvoval tudi ruski podpredsednik vlade Dmitrij Rogozin in podpredsednik kubanskega ministrskega sveta Ricardo Cabrisas Ruiz. Leta 2017 se je nato Havana uradno obrnila na Rusijo za pomoč pri modernizaciji vojaške opreme države.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki