Na Paradi zmage tudi modernizirana različica puške Kalašnikov AK-74M

by Urednik

KONCERN KALAŠNIKOV BO PREDSTAVIL ZADNJO RAZLIČICO JURIŠNE PUŠKE AK-74M

Koncern Kalašnikov, ruski proizvajalec orožja malega kalibra, je napovedal, da bodo na sobotni (9. maj 2015) vojaški paradi ob Dnevu zmage na moskovskem Rdečem trgu predstavili tudi novo, modernizirano jurišno puško Kalašnikov AK-74M.

O programu posodobitve kalašnikovke AK-74M (modernizirovanniy)smo podrobneje že pisali v spodnjem članku. Predsednik uprave Koncerna Kalašnikov in glavni oblikovalec Sergey Urzhumtsev je zapisal, se nova različica puške AK-74 prilagodi za vsako taktično nalogo in bo močno razširila potencial tega orožja. Seveda največ na račun namestitve pikatinijeve letvice, ki bo omogočila, da se pod cev puške pritrdi vse mehanizme: merke, daljinomer, laserske prikazovalnike, svetilke in druge naprave ter pribor.

Koncern Kalašnikov obljublja tudi za 50-odstotno povečanje natančnosti avtomatske puške AK-74M na razdalji do 300 metrov, prav tako pa tudi namestitev bombometa (40-mm) in bajoneta.

Rusi za 9. maj 2015 obljubljajo veličastno vojaško parado v počastitev 70. obletnice zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni, na kateri bo v Moskvi nastopilo več kot 16.500 vojakov, skoraj 200 oborožitvenih sistemov (med njimi tudi novi tank T-14 armata, oklepna vozila BMP T-15, bumerang,…) in okoli 140 letal ter helikopterjev.

Več  o novih oklepnih vozilih Ruske vojske si lahko preberete tiskani izdaji Revije Obramba, maj 2015 (izzid 7. 5. 2015), v člankih:

– Novi ruski tank T-14 … in še veliko več in

– Armata – tank za parado zmage

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Posodobitev avtomatske puške AK-74M kalašnikov

  1. oktober 2012

Po nalogu Dimitrija Rogozina, podpredsednika vlade in predsednika vojaško-industrijske komisije pri Vladi Rusije, mora Ministrstvo za obrambo do konca leta izbrati verzijo posodobitve avtomatske puške AK-74M. Kot je časopisu »Izvestija« poročal vir iz vojaško-industrijskega kompleksa, so vojaškim strokovnjakom predlagali dve verziji posodobitve: vojaško in tovarniško.

Pri prvi bodo vojaški strokovnjaki sami pripravili spisek dodatne opreme in to neposredno arzenalom, v katerih je zdaj uskladiščenih sedem milijonov avtomatskih pušk AK-74M. Pri drugi bodo za posodobitev nujno potrebne tovarniške zmogljivosti, uskladiščene avtomatske puške pa bodo dobavili proizvajalcu, izbranemu na natečaju.

»Namestitev pikatinijeve letvice bo omogočila, da se pod cev pritrdi vse mehanizme: merke, daljinomer, laserske prikazovalnike, svetilke in druge naprave ter pribor. Do konca leta bodo vojaški strokovnjaki določili, kaj bo konkretno v tem kompletu, pri tem pa ne bodo vpraševali uradnikov iz štaba, pač pa profesionalne strelce, ki se bodo s tem orožjem bojevali, » je povedal neznani vir Izvestije. Po njegovi trditvi bo cena osnovne posodobitve okoli 2000 rubljev (50 eur) za kos orožja, medtem ko je cena za razširjeno tovarniško posodobitev petkrat višja. Zadnjo besedo bodo vsekakor imeli vojaški strokovnjaki.

Načelnik službe raketno-artilerijske oborožitve v eni brigad Osrednjega vojaškega okrožja je za Izvestije izjavil, da so častnikom na vojaški vaji pred mesecem dni v Jekaterinburgu predstavili dva kompleta letvic za pritrjevanje dodatne opreme na AK(AKS)-74/74M. Za pritrjevanje dodatne opreme bodo uporabili pikatinijeve letve.

V prvem kompletu so letev pritrdili na kopito in pokrov plinske komore. Vojak bo samo odstranil standardne letve in pričvrstil nove – za takšen komplet bo potreboval le tri. Drugi komplet ima skupaj sede4m letvic, ki se jih pritrdi z vijaki. V tem primeru bi bili nekateri originalni deli zamenjani, kar pa lahko naredijo le v vojaških obratih za popravilo strelnega orožja. Za sedaj pa se še »ne ve«, kateri komplet je boljši, po besedah častnika – načelnika službe raketno-artilerijske oborožitve, so montažni komplet izdelali v Tulski tovarni orožja.

Pripadnik ene od ruskih specialnih enot, ki je tudi že spoznal predlagani konstrukciji, je poudaril, da bo streljanje iz AK-74 oteženo zaradi dodatnih mehanizmov, vgrajenih na to orožje. Kalašnikovka zaradi svoje specifične konstrukcije pri streljanju »skoči« navzgor, zaradi tega je potreben med odpiranjem rafalnega ognja poseben oprijem. Dodatna oprema naj bi to spremenila, zato se odo morali vojaki novemu obnašanju orožja prilagoditi in na novo izuriti. Prav tako pa je poudaril,da je posodobitev kalašnikovke nujna, da bodo temu legendarnemu orožju podaljšali življenjsko dobo.

Dimitrij Rogozin je že na proslavi Dneva orožarjev v Tuli (19. septembra) napovedal posodobitev AK-74 in poudaril, da bo po njej kalašnikovka postala orožje novega razreda. „Gre za pripravno in izjemno zanesljivo orožje, problem je samo v tem, da nima dobrih namerilnih naprav. Vendar bomo to težavo odpravili!“, je dodal Rogozin.

Avtomatsko puško – kalašnikovko  AK-74 so izdelali leta 1970 na osnovi znamenite konstrukcije Mihajla Kalašnjikova AK-47. Ministrstvo za obrambo Ruske Federacije se je lani odločilo odstopiti od nakupa vseh vrst AK, pri tem pa izpostavilo prepolna skladišča kalašnikovk. Prehod na popolnoma novo avtomatsko puško so preložili v prihodnost, obstoječe zaloge AK-74M pa naj bi prodali ali reciklirali.

Pripravil: B. Knific

SORODNE NOVICE:

Novi ruski tank T-14 armata, transportna oklepna vozila in oklepna bojna vozila

Rusko obrambno ministrstvo je prvič uradno prikazalo fotografske (popolne) posnetke povsem novih bojnih vozil, ki jih bodo prikazali na vojaški paradi na Dnevu zmage 9. maja na Rdečem trgu v Moskvi.

 

Srbska vojska bo sodelovala na vojaški paradi ob Dnevu zmage v Moskvi

Srbska vojska se bo na povabilo Rusije udeležila letošnje vojaške parade na Rdečem trgu 9. maja v Moskvi ob Dnevu zmage, Hrvaška pa bo organizirala vojaško parado 5. avgusta ob 20. letnici operacije »Oluja«.

Povezani članki