Nad Minneapolisom kar polovica flote ameriških bombnikov B-2

by Urednik

VOJAŠKE VAJE AMERIŠKIH STRATEŠKIH LETALSKIH SIL 

Na obrobju mesta Minneapolis v ameriški zvezni državi Minnesota so se prebivalci pred tednom (19. aprila 2018) spraševali, čemu tolikšno število bombnikov B-2 in transportnih vojaških letal nad njihovim mestom, saj so jih v zraku našteli več kot ducat.

Poznavalci ameriškega vojaškega letalstva so v zraku nad Minneapolisom opazili vsaj 10 “nevidnih” bombnikov B-2 spirit, kar je polovica vse flote teh letal v Ameriških letalskih silah (USAF),  in nekaj letečih cistern za pretakanje goriva v zraku KC-10. Na družabnih omrežjih so se ob objavah številnih fotografij nekateri celo spraševali, ali je morda prišlo celo do kakšnega sovražnega napada!?

Tiskovni predstavniki Ameriških letalskih sil (USAF) so prelete bombnikov B-2 spirit pojasnili šele naslednje popoldne (20. aprila 2018), ko so v sporočilu za javnost zapisali, da bombniki sodelujejo na rednih vojaških vajah, namenjenih izboljšanju interoperabilnosti.

Kmalu zatem so se oglasili tudi iz letalske baze Nellis v južni Nevadi in ponudili malo več informacij o vaji. Bombniki B-2 sodelujejo na vojaških letalskih vajah “Neptun Falcon” (tudi “Neptun Hawk”), ki vsako leto potekajo v drugi polovici aprila in so namenjene izboljšanju interoperabilnost letalskih sil, kot tudi ohranjanju pripravljenosti in ocenjevanju zaposlitvenih zmogljivosti v realnem izobraževalnem okolju. Vaje “Neptun Falcon” letos potekajo od 16. aprila do 5. maja 2018.

Ostalih podrobnostih o vaji, tako o številu sodelujočih letal B-2 in KC-10, kot tudi lokacijah, niso razkrili, kar je morda posledica nedavne odločitve USAF, da javno objavijo čimmanj informacij o vajah. Le nekaj dni za tem so letala opazili tudi v Nevadi.

Ameriške letalske sile imajo “nevidne” bombnike B-2 spirit (skupaj 20) nameščene v letalski bazi Whiteman v zvezni državi Missouri, vsaj dve letali sta pogosto na gostovanjih po ameriških oz. zavezniških bazah po svetu (otok Guam, Evropa,…), do leta 1997 pa je bilo nekaj spiritov nameščenih še v letalski bazi Edwards v Kaliforniji.

Podrobneje smo o bombniku B-2 spirit pisali leta 2014 v članku 25. let od prvega poleta “nevidnega” bombnika B-2.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube 

Povezani članki