»Nadaljnja eskalacija vojne v Ukrajini bi lahko povzročila jedrsko vojno«

by Urednik

KITAJSKI STROKOVNJAK OPOZARJA PRED SPOPADOM RUSIJE IN ZVEZE NATO

Kitajski vojaški strokovnjak Song Zhongping je izjavil, da bi lahko Evropo v primeru nadaljnje stopnjevanja konflikta v Ukrajini proti svoji volji potegnili v jedrsko vojno. Po njegovem mnenju bo sedanja konfrontacija med Moskvo in Kijevom, ob upoštevanju stalne in naraščajoče vojaške podpore zahoda ukrajinski strani, neizogibno privedla do neposrednega spopada med Rusijo in Natom.

»Če se bo vojaška kriza nadaljevala in zaostrovala, bo Evropa na silo povlečena vanjo, česar si države regije ne želijo. V tem primeru bi to pomenilo, da jedrske vojne v Evropi ni mogoče izključiti,« daje kitajski strokovnjak precej mračne napovedi v intervjuju za Global Times.

Po mnenju Zhongpinga ZDA izkoriščajo situacijo v Ukrajini, da bi povečale nadzor nad evropskimi državami in Rusiji povzročile največjo škodo. Hkrati ZDA same nočejo postati stranka v vojaškem spopadu, njihova pomoč Kijevu pa je nepomembna.

Evropa se vse bolj začenja zavedati, da Washington uporablja evropske države Nata za sebične namene. Želja ZDA po prevladi nad celino vse bolj jezi evropske voditelje, ki si prizadevajo za avtonomijo in neodvisnost od diktatov ZDA, meni Song Zhongping.

Tema morebitne eskalacije lokalnega vojaškega konflikta v Ukrajini v jedrski spopad je bila večkrat izpostavljena že od samega začetka ruske vojaške operacije. Olje na ogenj v tej zadevi prilivajo predvsem Britanci. Po besedah ​​predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Marije Zaharove skuša Boris Johnson na ta način odvrniti pozornost svojih državljanov od naraščajoče notranjepolitične krize.

»Britanski establišment se nikakor ne naveliča pripravljati ljudi na jedrsko apokalipso z izmišljevanjem neobstoječih ruskih izjav o tem,« pravi Zaharova.

Ruski predsednik Vladimir Putina je na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu dejal, da Rusija ne grozi drugim državam z uporabo jedrskega orožja.   Ob tem je ruski predsednik še dodal,  da ” … morajo vsi vedeti, kaj imamo in kaj bomo uporabili, če bo treba, za zaščito našo suverenost.«

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki