Najboljša ostrostrelka vseh časov – Ljudmila Pavličenko

by Urednik

KRATKI DOKUMENTAREC O SOVJETSKI OSTROSTRELKI LJUDMILI PAVLIČENKO

Ljudmila Pavličenko je bila sovjetska ostrostrelka v času druge svetovne vojne. Med svojimi ostrostrelskimi nalogami v bitkah za Sevastopol in Odesso je ubila 309 sovražnikovih vojakov (potrjenih) in velja za najbolj uspešno žensko ostrostrelko v zgodovini.

Za primerjavo: Vasilij Zajcev, kot eden najbolj znanih sovjetskih ostrostrelcev, je s svojo puško ubil več kot 400 sovražnikov, finec Simo Häyhä, ki velja za ostrostrelca z največ ubitimi sovražniki, pa 542 (oz. 705 – nepotrjeni zadetki).

Ljudmila Pavličenko se je med študije zgodovine  na Kijevski univerzi pridružila amaterskemu strelskemu klubu, ob začetku nemške invazije (stara 24 let) pa se je junija 1941 javila v Sovjetsko vojsko in postala ena izmed 2000-ih žensk med ostrostrelci, od katerih jih je približno 500 preživelo vojno. V Rdeči armadi je dobila polavtomatsko puško Tokarev SVT-40 z daljnogledom 3.5x. Kmalu so jo poslali v Odeso na JZ Ukrajine, kjer je v dveh mesecih in pol zabeležila 187 ubojev. Po osvoboditvi mesta so jo poslali v Sevastopol na Krimskem polotoku, kjer se je borila več kot osem mesecev. Že maja 1942 poročnica Pavličenko imela v svoji beležki zapisanih 257 ubitih nemških vojakov. Njeno skupno število potrjenih ubojev med drugo svetovno vojno je bilo 309, vključno s 36 ostrostrelci iz sovražnikovih vrst.

Sovjetska ostrostrelka Ljudmila Pavličenko z učenci med 2. svet. vojno

V juniju 1942 je Pavličenkovo ranila granata, zaradi njene svetovne slave, pa jo je Sovjetska zveza poslala na obiske k predsednikom Kanada, ZDA in Velike Britanije, kjer se je srečala še z mnogimi slavnimi osebnostmi iz tistega časa.

Leta 1943 je prejela nagrado zlato zvezdo heroja Sovjetske zveze, v njeno čast pa so izdali posebno poštno znamko. Pridobila je tudi čin poveljnice in a se ni nikoli vrnila v boj, temveč je postala inštruktorica in usposabljala sovjetski ostrostrelce vse do konca 2. svetovne vojne.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kratki dokumentarec o sovjetski ostrostrelki Ljudmili Pavličenki

Povezani članki