Najnovejše ruske jedrske podmornice borei in yasen skoraj “nevidne”

by Urednik

BODO AMERIŠKE HIDROAKUSTIČNE POSTAJE ZAZNALE NOVE RUSKE PODMORNICE?

Najnovejše ruske jedrske podmornice borei in yasen bodo “izginile” iz radarskih zaslonov potencialnih sovražnikov, trdijo ruski vojaški analitiki in dodajajo, da bodo zahvaljujoč zaprtim črpalkam postale skoraj “nevidne” za hidroakustične postaje, ki so glavno sredstvo za odkrivanje podmornic.

Radio Sputnik je o radarski nevidnosti ruskih podmornic razreda borei in yasen povprašal ruskega neodvisnega mornariškega in vojaškega strokovnjaka Aleksandra Mozgovoya, ki je dejal, da poteka tekma med tehnologijami odkrivanja in tehnologijami prikrivanja podmornic.

Podmornice razreda borei in yasen so opremljene z več deset črpalkami, ki tvorijo “srce” in “krvni sistem” podvodnega plovila. Zagotavljajo kroženje tekočine v reaktorju, napolnijo torpedne cevi z vodo pred izstrelitvijo in vrnejo podmornico nazaj do površine. Vendar pa prav njihov hrup razkriva prisotnost jedrske podmornice, saj ga zaznavajo sonarske postaje.

Seveda tudi skoraj neslišne črpalke, kakršne naj bi bile najnovejše ruske, pustijo zvočni odtis, zato nosijo oznako največje državne tajnosti.  Ruski strokovnjak Aleksander Mozgovoy pa ob tem dodaja: “Hidroakustične postaje ne poslušajo le hidravličnih črpalk, temveč tudi propelerje in druge mehanizme podmornice. Seveda bo uvedba tihih črpalk znatno zmanjšala akustični odtis ruskih podmornic in odlično je, da je tak sistem že v uporabi.”

“Sodobne ameriške podmornice uvajajo električne pogonske sisteme, ki so bolj tihi od hidromotorjev, vendar ne moremo reči, da so ruski projektanti delali le na novi črpalki. V ruski podmorniški floti so uvedli nove hidroakustične tehnologije, ki zmanjšujejo možnost odkrivanja, kar je tudi zelo pomembno orodje. Za zmanjšanje možnosti odkrivanja podmornic je potrebna cela vrsta ukrepov, kar velja tudi za naše sisteme odkrivanja – uporabo robotskih podvodnih plovil s komunikacijskimi napravami in podobno. Vse skupaj je precej zapleteno: ne morete staviti le na en sistem, temveč na več ločenih orodij,” je zaključil Mozgovoy.

Ruska mornarica ima v uporabi oziroma že preizkuša 3 podmornice razreda borei (projekt 995), še 3 pa so v gradnji. Do leta 2020 naj bi bilo v ruski floti operativnih 8 podmornic razreda borei, ki naj bi postale primarna jedrska sila ruske mornarice. Ruski podmorničarji že preizkušajo tudi 2 podmornici razreda yasen (projekt 885), tretjo pa naj bi začeli preizkušati leta 2019.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki