“Napad ZDA na Sirijo lahko sproži neposreden vojaški spopad z Rusijo”

by Urednik

“RUSI BI SE LAHKO MAŠČEVALI Z NAPADOM NA AMERIŠKE LADJE IN LETALA”

Ameriški napad na Sirijo lahko prizadejal pripadnike ruske vojske v Siriji in povzročil rusko povračilni udarec, je v TV izjavi dejal Vladimir Shamanov, upokojeni general, ki je vodil odbor za obrambne zadeve v spodnjem domu ruskega parlamenta.

Povedal je, da ruska stran za tak udarec ima ustrezna sredstva in da se tega Američani ter njihovi zavezniki dobro zavedajo. Shemanov poudarja, da bi bil ruski povračilni udarec usmerjen proti njihovim (ameriškim) vojnim ladjam ali letalom, uporaba jedrskega orožja pa se mu zdi ‘’malo verjetna’’.

Mesto Douma v vzhodnem sirskem predelu Ghouta, ki je v rokah upornikov, naj bi Sirska vojska domnevno napadla s kemičnim orožjem, kot poročajo zdravstvene organizacije in reševalci. Washington je v primeru potrditve teh poročil zahteval nemuden mednarodni odgovor.

Zdravstvena organizacija Sirsko-ameriška zdravstvena družba je poročala, daje bilo mrtvih 41, nekateri pa poročajo o še precej večjem številu žrtev. Sirski varuhi  človekovih pravic tako navajajo številko več kot 80 mrtvih, vključno s 40 žrtvami, ki so umrle zaradi zadušitve. Civilni reševalni servis, znan pod imenom Bele čelade, pa (na twitterju) govori celo o 150 žrtvah.

Sirska vlada, ki jo podpira Rusija, zanika, da bi vladne sile sprožile kemični napad in zatrjuje, da so lažno novice začeli širiti uporniki, potem ko niso sprejeli zagotovila, da se lahko varneje umaknejo iz Doume, ki je bila tik pred vojaškim zlomom.

V zadnjih urah prihajajo iz bližnjega vzhoda poročila, da je tudi Ruska vojska, ki ima nastanjene enote v Siriji, v polni bojni pripravljenosti na morebitni napad Ameriške vojske na cilje Sirske vojske. Poročajo tudi o izplutju ruskih vojaških ladij (po nekaterih podatkih 11) iz ruske pomorske baze Tartus (v Siriji) na odprto morje.

Pripravil: B. Knific, foto: GoogleMap

Povezani članki