Napovedan datum predstavitve strateškega bombnika B-21 raider

by Urednik

ZDA NAPOVEDALE PREDSTAVITEV NOVEGA BOMBNIKA

Ameriške letalske sile so se dokončno odločile za datum predstavitve najnovejšega strateškega bombnika B-21 raider, ki ga že imenujejo “prvo letalo šeste generacije na svetu”.  Letalo bo prikazano v obratu Northrop Grumman v Palmdaleu v Kaliforniji.

Sama predstavitev je predvidena za 2. december 2022, po preliminarnih podatkih bo predstavitev namenjena samo “eliti”, širši javnosti pa letala še ne nameravajo pokazati. Poleg tega tudi “elita” ne bo videla veliko, letalo bo postavljeno tako, da ne bo prikazovalo različnih novosti v svoji zasnovi.

»2. decembra bomo predstavili prvo letalo šeste generacije na svetu. Ne zamudite naše prve predstavitve B-21 raider,« je predstavitev napovedala korporacija in objavila kratek video z napovedjo prihajajoče predstavitve na enem od družbenih omrežij, prepovedanih v Rusiji.

Tudi tako “osiromašen” prikaz B-21 raiderja pa med Američani vzbuja izjemno zanimanje. Dejstvo je, da je bila zadnja predstavitev strateškega bombnika v ZDA pred 34 leti, novembra 1988, ko je bil prvič prikazan B-2 spirit.

B-21 raider razvijajo od leta 2015, ko je Northrop Grumman prejel pogodbo za njegovo izdelavo. Novi bombnik je bil ustvarjen po shemi letečega krila. Ameriško vojno letalstvo je poudarilo, da bo letalo dobilo sisteme in programsko opremo za izvajanje jedrskih napadov, vendar v prvih nekaj letih uporabe letalo še ne bo certificirano za nošenje in uporabo strateškega orožja. 

Ameriške letalske sile pričakujejo, da bodo prve bombnike B-21 raider začeli uporabljati sredi leta tega desetletja. Po dostopnih podatkih je predviden nakup vsaj sto novih letal, ki naj bi postopoma nadomestila zastarela strateška bombnika B-52 stratofortress in B-2 spirit.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki