Naslednika jurišnika Su-25 bodo razvili iz lovskega bombnika Su-34

by Urednik

RUSKA VOJSKA IŠČE ZAMENJAVO ZA JURIŠNA LETALA SU-25 FROGFOOT

V Rusiji načrtujejo, da bi naslednika jurišnega letala Suhoj Su-25 v letu 2018 začeli razvijati iz lovskega bombnika Su-34, je dejal Viktor Bondarev, predsednik Odbora za obrambo in varnost ter nekdanji poveljnik Ruskih letalskih sil.

Bondarev je dejal, da bi bilo potrebno novo jurišno letalo razviti iz lovskega bombnika Su-34 (NATO: fullback), ki ima izredne manevrske sposobnosti, hkrati pa lahko nosi do 8 t bojnega tovora, kar je še enkrat več kot Su-25 (NATO: frogfoot). Novo jurišno letalo naj bi imelo enake motorje kot Su-34. Bondarev ob tem dodaja, da bi bilo “najlažje narediti kokpit za enega pilota in pustiti ostalo, kot je.”

Seveda je Su-34, ki so ga razvili iz Su-27, veliko večje (daljše) letalo v primerjavi s Su-25. Slednji meri v dolžino 15,5 m in ima razpetino kril 14,3 m, medtem ko je Su-34 dolg 23,3 m in ima razpetino kril 14,7 m. Razlika pa je tudi v postavitvi posadke letala – pri Su-34 sedita pilota vzporedno, medtem ko je Su-25 v osnovni verziji enosedežno letalo, v trenažni verziji pa dvosedežno – z zaporednima sedežema.

Ruske letalske sile imajo v svoji floti približno 200 jurišnih bojnih letal Su-25, ki so bili povečini nadgrajeni v najsodobnejšo različico SM3. Bondarev dodaja, da imajo Su-25 zelo zanesljiv letalski okvir ter dobro nadgradnjo, zato bodo v uporabi vsaj še 10 do 15 let, vendar je že čas, da razmišljajo o njegovi zamenjavi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki