NATO: Rasmussen Rusijo primerja z ISIS-om

by Urednik

Rasmussen: Rusija ne predstavlja nevarnosti za NATO

“Rusija ne predstavlja nevarnosti za NATO,” je izjavil generalni sekretar Severnoatlantskega zavezništva  Anders Fogh Rasmussen na evropskem zboru Carnegie International Peace Endowment, javlja ITAR-TASS. Ob tem pa je Rasmussen Rusijo primerjal z ISIS-om in jo obtožil, da povzroča  nestabilnost in konflikte v državah nekdanje Sovjetske zveze.

“Mislim, da Rusija danes ne predstavlja neposredne nevarnosti, pozna 5. člen Washingtonskega sporazuma, po katerem se bodo v primeru napada na eno od članic Nata vse ostale članice zavezništva postavile njej v bran,” meni generalni sekretar Nata v odhodu.

Da bi Nato zagotovil prepričljivost svoje obrambe, mora dvigniti raven svojih zmogljivosti za jedrsko odvračanje, še meni Rasmussen. Po njegovem mnenju je Rusija odstopila od prizadevanj po razvoju partnerskih odnosov z zahodom.

“Dolgo smo se trudili, da bi zgradili odnose z Rusko federacijo v katerih bi upoštevali tisto, kar skrbi Rusijo na področju varnosti in ki bi bili zasnovani na mednarodnih pravilih. Na žalost je Rusija težnje k vzpostavitvi dialoga zavrgla in nadaljuje z doživljanjem Nata in zahoda kot nasprotnika, še meni generalni sekretar Nata v odhodu.

Sodobni zahodni svet, meni Rasmussen, danes stoji pred paleto varnostnih izzivov – od Rusije na vzhodu do “Islamske države” na Jugu, pri tem pa poudaril, da je naloga Nata zaščita ozemlja in prebivalstva držav zavezništva pred terorizmom in tiranijo.

Rasmussen pa je nato v Bruslju v ponedeljek 15. septembra 2014 primerjal Rusijo z militantno skupino ISIS (Islamska država v Iraku in Siriji/Levantu). Dejal je: “Rusija meni da je večja od zveze NATO in Zahoda. Rusija je poteptala vsa pravila in zaveze, ki vzpostavljale mir v Evropi in drugod po koncu hladne vojne … od Moldavije do Gruzije in zdaj v Ukrajini Rusija uporablja gospodarske pritiske in vojaške akcije za povzročanje nestabilnosti in konfliktov”.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki