Natov general Frank Gorenc si je ogledal posodobljene hrvaške mige

by Urednik

HRVAŠKA: POPOLNJENA ESKADRILJA MODERNIZIRANIH LOVCEV MiG-21

Sredi julija 2015 so v eskadriljo bojnih letal na zagrebškem letališču Pleso naposled sprejeli zadnjega obnovljenega lovca MiG-21. Zatem je 22. julija 2015 v 91. letalski bazi HRZ i PZO (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – Hrvaško vojno letalstvo in zračna obramba) sledila predstavitev, na kateri je bil tudi  poveljnik Natovih letalskih sil v Evropi in Afriki, ameriški general (slovenskega porekla) Frank Gorenc.

16. julija 2015 je tudi zadnje od 12 lovskih letal MiG-21bisD/UDM, zaključilo vsa preizkušanja in poskusne polete, da so tako ugotovili brezhibnost letala za operativno rabo. Tako je bila popolnjena eskadrilja lovcev MiG-21 Hrvaškega vojnega letalstva in popolnoma zaključen remont, podaljšana življenjska doba in opravljene nekatere nadgradnje.

V sklopu predstavitve eskadrilje so pripravili tudi prikazno vajo „air policinga“, po kateri so odgovorne strukture Nato alarmirali dežurni par hrvaških migov, saj je „eno letalo nenajavljeno vzletelo v hrvaški zračni prostor“. Vlogo vsiljivca je prevzel šolski dvosed Pilatus PC-9M iz šolske eskadrilje 93. letalske baze iz Zemunika (pri Zadru). Miga (z oznakama 132 in 133) sta vzletela in vsiljivca prisilila k pristanku. Šlo je za urjenje postopkov s katerimi so prikazali delovanje v dejanskih pogojih skladno z Natovimi procedurami za takšne postopke. Procedure so v tem integriranem scenariju urili piloti dežurnega para lovce vin častniki za navajanje, ki so v Centru za  za nadzor zračnega prostora, sile HRZ i PZO, ki so izvajale urjenje, pa so operativno dodeljene Natovemu Skupnemu letalskemu operativnemu centru (CAOC) v Torrejonu v Španiji.

Po zaključeni vaji so predstavniki medije in obiskovalci lahko videli tudi ‘prelet treh hrvaških lovcev MiG-21, ki so urili prelet za parado ob Dnevu zmage in domovinske hvaležnosti v Zagrebu.

Obširnejši prispevek o posodobljenih hrvaških lovcih MiG-21 in njihovi predstavitvi si lahko preberete v avgustovski številki revije Obramba, ki izide 6. 8. 2015. (KLIK)

Pripravil: Antonio Prlenda, foto: Dubravko Ećimović in Davor Perkovac

SORODNE NOVICE:

Ameriški general slovenskih korenin Frank Gorenc na obisku v Sloveniji

Ameriški general slovenskih korenin Frank Gorenc na obisku v Sloveniji
General Frank Gorenc na obisku v rodni domovini in pri 15. polku vojaškega letalstva Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki.

Ameriški general slovenskega rodu Frank Gorenc na obisku v Sloveniji

Ameriški general slovenskega rodu Frank Gorenc na obisku v Sloveniji
Najvišje rangirani častnik slovenskega rodu, general (4 zvezdice) Frank Gorenc prihaja 8. novembra na obisk v Slovenijo.

 

Popolnjena eskadrilja bojni letal MiG-21 Hrvaških letalskih sil

Hrvaška je po dobrih dveh letih zaključila modernizacijo lovcev MiG-21. V Ukrajini so jim posodobili 7 lovcev MiG-21, še dodatnih 5 pa so jih (posodobljenih) kupili od Ukrajinskih letalskih sil.

Prvo posredovanje hrvaških lovcev MiG-21 v zvezi NATO

Zveza NATO je prvič zaprosila Hrvaško, da posreduje pri prestrezanju civilnega letala A321 s svojimi bojnimi letali MiG-21, ki je letel preko Slovenije in Hrvaške proti JV Evropi.

Povezani članki