Nemčija bo porabila več milijard za “nadgradnjo” vojaške opreme

by Urednik

NEMČIJA NIMA DENARJA ZA REZERVNE DELE IN VOJAŠKO OPREMO?

Nemška vojska bo v naslednjih letih vložila več milijard evrov za odpravo ponavljajočih se težave s svojimi letali, helikopterji in drugo vojaško opremo, je pred dnevi dejal tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva.

“Vložili bomo do 6 milijard EUR (6,5 milijarde USD) v naslednjih sedmih do osmih letih za izboljšave na teh področjih,” je povedal tiskovni predstavnik. V Nemčiji se sedaj pojavljajo velike zamude pri dobavi rezervnih delov za letala in helikopterje.

Tednik Der Spiegel novice teden, ki je prvi objavil novico o nameri Nemške vojske,  je pred dnevi zapisal, da vojska načrtuje 120 ukrepov za krepitev položaja osebja in obnovitev zaloge rezervnih delov. Dokopali so se tudi do številnih dokumentov, ki so potrdili težave z oborožitvenimi sistemi in s tem omejitev zmogljivosti Bundeswehra.

Najbolj bodejo v oči težave Nemških letalskih sil, predvsem neštete težave z radarskimi sistemi lovcev Eurofighter typhoon, kot tudi Nemške kopenske vojske z vitli na krovu transportnih helikopterjev NH90, ki ovirajo njihovo uporabo v operacijah. Tako naj bi bili trenutno popolnoma izpravni le štirje od skupno 39-ih vojaških helikopterjev NH90.

Nemška vojska je v zadnjih mesecih deležna številnih kritik tudi zaradi stanja osebnega orožja njenih pripadnikov. Jurišna puška Heckler & Koch G36 je postala tarča posmeha zaradi težav (natančnosti) pri streljanju pri visokih temperaturah, zaradi česar so jih prenehali uporabljati (na misijah).

Že v septembru 2014 je nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen priznala, da Nemška vojska trenutno ne more izpolnjevati svoje zaveze do zveze Nato v primeru napada na državo članico zavezništva.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

Povezani članki