Nemčija in Poljska združujeta podmorniške sile

by Urednik

SKUPEN NADZORNI CENTER ZA POLJSKE IN NEMŠKE PODMORNICE

Poljska in Nemčija sta se dogovorili, da tesno sodelujeta na področju podmorništva, Poljska in Nemška mornarica pa sta podpisali memorandum o vzpostavitvi skupnega operacijskega nadzora podmorniških sil, ki bo deloval v nemškem Glücksburgu.

Novi skupni center bo imel operativni nadzor nad poljskimi in nemškimi podmornicami, medtem ko bo poveljevalne ostalo v državnih rokah, je konec junija 2016 napovedala Nemška mornarica.

V skupnem podmorniškem operativnem centru v Glücksburg bosta poleg nemških tudi dva poljska mornariška uradnika. Za čim boljše skupno delovanje bodo poljske podmornice odslej povezane na nemški operativni kontrolni sistem. Ob tem naj bi se v prihodnje začela tudi skupna usposabljanja nemških in poljskih podmorničarjev, slednji pa naj bi se usposabljali tudi na nemških plovilih.

Nemški viceadmiral Andreas Krause in poljski kontraadmiral Miroslaw Mordel ocenjujeta novo sodelovanje pri nadzoru podmorniških sil za pomembno strateško sredstvo za obe državi.

Nemška mornarica ima v svoji floti 6 podmornic razreda type 212A, medtem ko ima Poljska mornarica 5 operativnih podmornic: 1 sovjetsko razreda kilo (projekt 877E) in 4 nekdanje norveške razreda kobben (type 207).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki