Nemčija pred Turčijo skriva zračne posnetke Sirije in Iraka

by Urednik

POTREBUJE TURČIJA ZRAČNE POSNETKE ZA BOJ PROTI ISIS-U ALI KURDOM?

Nemčija se je odločila, da preneha s Turčijo deliti vse posnetke, ki jih med misijami nad Sirijo in Irakom posname 6 nemških šest izvidniških bojnih letal Panavia tornado ECD. Nemški izvidniški tornadi delujejo iz letalske baze Incirlik na skrajnem jugu Turčije in spremljajo položaje borcev Islamske države v Iraku in Siriji, poroča nemški časopis Der Spiegel.

Nemce skrbi, da bi Turška vojska lahko uporabila njihove zračne posnetke visoke ločljivosti, ki jih posnamejo iz letal tornado ECD, v svoji vojaški akciji proti »separatističnim« Kurdov. V ta namen vse posnetke pred predajo Turčiji pregledajo in umaknejo iz vpogleda.

Tiskovni predstavnik nemškega ministrstva je sporočil, da letala Nemških letalskih sil (Luftwaffe) opravljajo svoje izvidniške misije strogo v skladu z osnovnim parlamentarnim mandatom in pod pogojem, da se fotografije uporabi “zgolj za koalicijski boj proti Islamski državi”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Nemčija pošilja kurdski Peshmergi novo orožje za boj z ISIS-om

Nemška vlada nadaljuje svojo vojaško podporo kurdski vojski Peshmerga v boju proti Islamski državi in v regijo Kurdistan pošilja orožje ter strelivo v vrednosti 13 milijard EUR.

ANKARA: »Nemški poslanci ne smejo obiskati svojih vojakov v Turčiji«

Turčija je nemškim poslancem prepovedala obisk nemškim vojakom in pilotov v turški letalski bazi Incirlik, ki ga uporabljajo koalicijske sile za vojaško posredovanje proti islamski državi (ISIS).

Povezani članki