Nemčija prekinila izvoz orožja v Savdsko Arabijo

by Urednik

ZARADI NOVEGA KRAJA SALMANA SO NEMCI USTAVILI DOBAVE OROŽJA SAVDIJCEM

Nemčija je prenehala izvažati orožje v Savdsko Arabijo in odpovedala nekatere že sklenjene posle oz. preložili dobave zaradi nestabilnosti v regije ter novega kralja, poroča časopis Bild am Sonntag, ki navaja vladne vire.

Nemški Varnostni svet je odločitev sprejel na seji v sredo 21. januarja 2015, sodelovala pa sta tudi nemška kanclerka Angela Merkel in njen namestnik Sigmar Gabriel. Vendar pa nemška vlada v zvezi s to odločitvijo ni dala nobene uradne izjave, kot tudi ne člani odbora za varnost. Uradno tako nova odločitev še ni objavljena.

Leta 2013 je Nemčija odobrila 360 milijonov EUR (400 milijonov $) vreden dogovor za dobavo orožja Savdski Arabiji, ki jo pogosto smatrajo kot izredno kontroverzno državo korak v regiji, Zahod pa je pogosto zaskrbljen zaradi (ne)spoštovanja človekovih pravic v tej državi.

Verjetno ni naključje, da so se nemške oblasti za tako potezo odločile le dva dni pred smrtjo saudskega kralja Abdullaha bin Abdulaziza (1. avgust 1924 – 23. januar 2015), ki ga je nasledil obrambni minister in njegov polbrat Salman bin Abdulaziz Al Saud. Novi vladar Savdske Arabije je že obljubil, da bo še naprej vodil politično usmeritev svojega predhodnika.

Saudska vojska ima po znanih podatkih v svoji oborožitvi 35 nemških oklepnih pehotnih vozil fuchs 6×6, nemško-francoske protitankovske raketne sisteme HOT (kupili približno 3.750 kosov, veliko se jih je znašlo v posesti militantnih skupin po vsem na Bližnjem vzhodu) in nemško orožje malega kalibra H&K MP5, H&K G36 in H&K G3.

Nemški vojaški strokovnjaki menijo, da bi dobava orožja Savdski vojski lahko prispevala k poslabšanju stabilnosti v regiji, kot se je to zgodilo leta 2011, ko so bili saudski vojaki poslani v Bahrajn, da zadušijo ljudsko vstajo proti vladajoči dinastiji.

Med drugimi državami srednjega vzhoda, ki imajo pogodbe o dobavi orožja z Nemčijo, so še Združeni arabski emirati, Katar, Kuvajt, Irak, Jordanija, Alžirija in Izrael.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki