Neuspešna izstrelitev ruske vesoljske rakete proton-M

by Urednik

KAZAHSTAN ZAČASNO PREPOVEDAL VSE IZSTRELITVE RUSKIH RAKET

Ruska vesoljska agencija Roscosmos je v petek 16. maja 2014 ponoči (ob 01:24h po lokalnem času) v kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu izstrelila vesoljsko raketo proton-M, skupaj s satelitom, ki je bil zasnovan za zagotavljanje cenovno dostopnega interneta za gospodinjstva v odročnih območjih.

Raketa ni dosegla orbite in je deset minut po izstrelitvi razpadla ter padla nazaj na Zemljo. Ruski mediji so poročali, da je težava nastala pri tretji fazi po okoli devetih minuti letenja na višini okoli 150 kilometrov, njeni deli skupaj s satelitom pa so padli padli v Tihi ocean oz so razpršeni po Sibiriji in na ruskem Daljnem vzhodu. Zabeležili niso nobenih žrtev ali drugih poškodb.

Satelit express-AM4R, ki so ga tokrat neuspešno poslali v orbito, spada med najbolj napredne telekomunikacijske satelitske sisteme, ki jih  uporablja Rusija. Stroški izgube satelita še niso znani. To je bila prva večja nesreča rakete proton-M po juliju 2013, ko raketa v orbito ni prenesla treh navigacijskih satelitov vrednih približno 200 milijonov USD, zaradi okvare motorjev.

Neuspela izstrelitev vesoljske rakete je poslabšala odnose med Kazahstanom in Rusijo, ki sta tesna politična in gospodarska zaveznika, Kazahstan pa je začasno prepovedal vse izstrelitve raket proton-M iz njihovega ozemlja.

Pripravil: A. Knific, foto: Mashable

VIDEO: Izstrelitev ruske rakete proton-M iz kozmodroma Bajkonur

Povezani članki