Nizozemski lovci F-16 na baltskem nebu

by Urednik

NATOVO VAROVANJE LITVE, LATVIJE IN ESTONIJE

Nadzor na nebu nad Baltikom so v začetku januarja 2017 prevzeli lovci F-16 Kraljevih nizozemskih letalskih sil (RNLAF – Koninklijke Luchtmacht). Nameščeni so v litovski bazi Siauliai, opravljali pa bodo naloge ”Baltic Air Policinga” – nadzora zračnega prostora nad tremi baltskimi državami, ki (prav tako kot Slovenija) nimajo tovrstnih letalskih zmogljivosti. Naloga poteka pod pokroviteljstvom zveze NATO.

Štirje fighting falconi F-16MLU (middle life update) in 120 pripadnikov iz nizozemskih letalskih baze Leeuwarden in Volkel bo nasledilo prejšnji, francoski kontingent z lovci mirage 2000. Nizozemska para lovcev bosta podpirala ravno tako para nemških Eurofighter typhoonov, ki so nameščeni v estonski letalski bazi Amari, štirimesečno rotacijo pa so jim podaljšali še za eno štirimesečje.

Do sedaj so v okviru nadzora zračnega prostora nad baltskimi državami različna vojna letalstva članic nato opravila že 43 rotacij, misijo pa so začeli v letu 2004. Nizozemski lovci v nalogi BAP nad samostojnimi državami nekdanje Sovjetske zveze Litvo, Latvijo in Estonijo sodelujejo že tretjič.

Pripravil: B. Knific, foto: RNLAF

Povezani članki