Nogometaše na SP 2014 v Braziliji bodo varovali lovci gripen

by Urednik

FRANCOZI ŠE NISO OBUPALI NAD PRODAJO LOVCEV RAFALE BRAZILIJI

Brazilija bo najela 10 do 12 lovcev Saab Jas-39 gripen C/D iz flote Švedskih letalskih sil, ki jih bodo nato nadomestili z novimi gripni NG, ko jih bodo začeli proizvajati, je odločitev sporočil poveljnik Brazilskih letalskih sil Juniti Saito.

Brazilska oblast si je z najemom švedskih gripnov zagotovila odlične sisteme za obrambo svojega zračnega prostora, saj so bili v lanskem letu primorani upokojiti lovce mirage 2000, v zraku pa je ostalo le 57 starih lovcev F-5. Vsekakor je najem povezan z letošnjim svetovnim prvenstvom v nogometu 2014 (9.junij-9.julij), tako pri zagotavljanju varnosti, kot tudi pri denarju. Francozi, ki so imeli svoja letala rafale v času predsednikovanja Sarkozija tako rekoč že prodana Brazilcem, so se namreč v medijih razgovorili, da se nova brazilska oblast zaradi velikih stroškov nogometnega prvenstva ne upa kupiti še novih bojnih letal, saj bi s tem na letošnjih volitvah izgubili oblast. Brazilski časopis Folha de Sao Paulo poroča, da se bo Brazilija o nakupu novega lovca odločala v letu 2015 in da odločitev še ni dokončna.

Na drugi strani pa so brazilski in švedski uradni predstavniki sporočili, da naj bi Brazilske letalske sile prevzele nove gripne NG v začetku leta 2016. Švedska je Braziliji tako za najem kot tudi nakup ponudila ugodno posojilo.

Lovec JAS-39 gripen

O odločitvi Brazilije za nakup 35-ih bojnih letal Saab Jas-39 gripen, za katere bodo odšteli 5,5 milijarde dolarjev, smo pisali že konec leta 2013. Saabov gripen je imel v natečaju za novega brazilskega lovca, imenovanem FX-2, dva huda tekmeca: ameriškega F/A-18 super hornet in francoskega lovca Dassault rafale. Odločitev je padla po več kot desetletju pogovorov in razprav. Nekaj časa je bil v ospredju francoski rafale, saj naj bi Francozi ponujali 36 letal za 4 milijarde dolarjev, ob tem pa tudi vključevanje brazilske letalske industrije.

Pripravil: A. Knific ,foto: Military Photos

VIDEO: Evropska bojna letala gripen, typhoon in rafale

 

So novi brazilski gripni odziv na alarm zaradi venezuelskih Su-30MKV?
BRAZILIJA KUPILA NOVE LOVCE JAS-39 GRIPEN, VENEZUELSKI SUHOJI SU-30 NE LETIJO.

Brazilija izbrala švedske lovce JAS-39 gripen
Švedi so dobili 55 milijard dolarjev vreden posel, saj so se Brazilske letalske sile odločile za nabavo 35 lovcev Saab JAS-39 gripen NG.

Brazilija je iz izbora za novo lovsko letalo izločila francosko letalo Dassault rafale, ki bi lahko zamenjalo prav tako francoskega lovca mirage 2000.

Povezani članki