So novi brazilski gripni odziv na alarm zaradi venezuelskih Su-30MKV?

by Urednik

BRAZILIJA KUPILA NOVE LOVCE JAS-39 GRIPEN, VENEZUELSKI SUHOJI SU-30 NE LETIJO

Nekateri vojaški izvedenci menijo, da lovci Venezuelskih letalskih sil Suhoj Su-30MKV ne letijo zaradi pomanjkanja rezervnih delov, drugi spet trdijo, da niso oboroženi, nekateri pa da so piloti slabo izurjeni, tako namreč navaja brazilski letalski spletni portal Aereo.

V vsakem primeru pa  tako zmogljiva lovska bojna flota Venezuele, ki ima bistveno daljši dolet in akcijski radij kot druga bojna letala iz  južnoameriških držav, povzroča nemalo zaskrbljenosti venezuelskih sosed. Še posebej Brazilije, ki svojo floto 12 enomotornih lovcev Dassault mirage 2000 upokojuje prav v teh dneh. Opazovalci še navajajo, da je flota venezuelskih Su-30MKV najzmogljivejša in najmočnejša v Južni Ameriki. Poudarjajo tudi, da bi v primeru napada venezuelskih bojnih letal Brazilci vzdržali zgolj nekaj minut, tudi zaradi dejstva da Brazilci niso ravno izjemno vešči piloti. Imajo pa Brazilci k sreči letala za zgodnje odkrivanje in opazovanje AWACS ter lovce F-5, ki so radarsko precej slabše opazni kot Suhoj Su-30MKV, kar bi pomenilo v neposrednih zračnih bojih nekaj prednosti. Vendar pa so zastareli lovci F-5, oboroženi z raketami zrak-zrak derby dosega do 60 km, tudi skupaj z letali za zgodnje odrivanje in opozarjanje AWACS s svojimi zmogljivostmi v precej podrejeni vlogi v primerjavi s Su-30MKV, oboroženimi z raketami R-27 in opremljenimi z radarji N001VEP, ki zaznajo cilje, oddaljene do 210 km.

Zanimivo je tudi, da je bila ta vest objavljena le par dni pred odločitvijo brazilskega državnega vrha za nakup novih bojnih letal v okviru projekta FX-2, na katerem so za novo brazilsko bojno letalo izbrali švedsko letalo Saab JAS-30 gripen nove generacije, ki pa samo po sebi še zagotovilo za dosego premoči v zraku. V primerjavi z venezuelskimi lovci Suhoj Su-30 imajo gripni precej manjši doseg kot tudi manjšo bojno nosilnost.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Venezuelske letalske sile (Fuerza Aerea Venezolana)

Povezani članki