Norveški F-16 za Ukrajino lahko nosijo protiladijske rakete

by Urednik

DODATNA MOŽNOST OBOROŽITVE UKRAJINE ZA VOJNO Z RUSIJO

Norveška se je pred dnevi pridružila Nizozemski in Danski pri napovedi, da bo Ukrajini podarila bojna letala F-16.


Potem ko je prodala večino svojih F-16 v korist ”nevidnih” lovcev F-35, piše Forbes, ima Norveška še vedno “ducat starih letal nekje v hangarju.” In medtem ko so norveški F-16AM/BM na splošno podobni danskim in nizozemskim lovcem F-16 – izdelanim v 1980-ih, močno nadgrajenim v 2000-ih – so norveška letala edinstvena vsaj v enem pogledu.

Dejstvo je, da so norveški lovci F-16 lahko oboroženi s protiladijskimi raketami. Po besedah ​​Forbesovega kolumnista Davida Axa, lahko Ukrajini, če želijo ukrajinske zračne sile uvesti sistem zračnih protiukrepov na morju, ta letala pri tem močno pomagajo.

Norveška s svojo dolgo obalo tradicionalno daje prednost pomorski varnosti. Že leta 1987 so Kraljeve norveške letalske sile začele opremljati edino takrat razpoložljivo eskadriljo F-16 z infrardeče vodenimi protiladijskimi raketami Penguin, ki jih je razvilo norveško podjetje Kongsberg.

Ukrajina morda že ima pošiljko raket Penguin, poroča Forbes, saj so se spomladi 2022 pojavila poročila, da jih je Norveška v Ukrajino poslala že leta 2021. Če ta informacija drži, potem bi lahko Kijev te rakete namestil pod krila norveških lovcev F-16  takoj ko prispejo, verjetno v začetku leta 2024, ugotavlja Axe.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki