Nov lahki bojni helikopter EC645T2

by Urednik

EC645T2 – CENEJŠA ALTERNATIVA JURIŠNIM HELIKOPTERJEM

Letalski proizvajalec Airbus Helicopters (nekdaj Eurocopter) je na oborožitvenem sejmu Eurosatory 2014  predstavil novi lahki bojni helikopter EC645T2, ki nadaljuje razvoj helikopterja UH-72A lacota in vojaške različice helikopterja EC145. Novi helikopter bosta poganjala dva nova motorja Turbomeca Arriel 2E z digitalnim elektronskim sistemom za upravljanje, kar bo povečalo moč obeh motorjev za 25% in za 45% na enem motorju. To novemu lahkemu bojnemu helikopterju EC645T2 omogoča raznovrstnejšo oborožitev.

Airbus Helicopters je razvil lahki bojni helikopter (Light Utility Helicopter -LUH) EC645T2 kot cenejšo alternativo specializiranim jurišnim helikopterjem, kot so tiger, apache, cobra,… Z njim ciljajo predvsem na kupce, ki želijo večnamenski modularni in poceni bojni helikopter.

Na oborožitvenem sejmu Eurosatory 2014 so helikopter EC645T2 predstavili oborožen z 20mm topom v zabojniku za obešanje podjetja Nexter, raketami 68 mm rakete in lasersko vodenimi protioklepnimi  izstrelki spike-ER. Helikopter pa omogoča tudi, da se v transportni del v odprtine v vratih namesti mitraljeza 7,62mm ali ostrostrelske puške kalibra 12,7 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki