Nova ameriška letalonosilka USS Ford na dvoletno testiranje

by Urednik

LETALONOSILKE RAZREDA FORD BODO ZAMENJALE RAZRED NIMITZ

Najnovejša letalonosilka Ameriške mornarice USS Gerald R. Ford, opremljena z najnovejšo radarsko tehnologijo in sofisticiranimi sistemi za delovanje brezpilotnih letal (UAV), začenja dvoletna testiranja preden bo dokončno operativna. Testiranja bodo potekala kar 26 mesecev, predvsem na račun novih tehnologij in delovanje mornariških brezpilotnih letalnikov, ki so tudi še v razvoju.

USS Gerald R. Ford (CVN-78) je prva ameriška jedrska letalonosilka iz novega  razreda Ford, načrtovani sta še letalonosilki John F. Kennedy (CVN-79) in Enterprise (CVN-80), ki bo nadomestila zadnje zgrajene ameriške letalonosilke iz 60-ih let.Z novo generacijo letalonosilk bodo v Ameriški mornarici zamenjali letalonosilke razreda nimitz. Letalonosilka USS Gerald R. Ford (CVN-78) bo leta 2016 nadomestila letalonosilko Enterprise (CVN-65), John F. Kennedy letalonosilko Nimitz (CVN-68) leta 2020 in Enterprise pa leta 2015 letalonosilko Dwight D. Eisenhower (CVN-69).

Letalonosilka Ameriške mornarice USS Gerald R. Ford - koncept

Letalonosilko USS Ford so krstili novembra 2013 v pristanišču Newport v Virginiji. Tehta skoraj 100.000 ton  in bo sčasoma postala dom več kot 4600 mornarjem, na njej pa je prostora za do 75 letal in helikopterjev. Njena izgradnja je ZDA stala več kot 12,8 milijard dolarjev, načrtujejo pa, da bo operativna vsaj 50 let.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Letalonosilka USS Gerald R. Ford

Povezani članki