Nova pištola kopenski enot ZDA bo Sig Sauer P320

by Urednik

GLOCK NI USPEL S PRITOŽBO NA IZBOR PIŠTOLE AMERIŠKE VOJSKE

Vladni Urad ZDA za vrednotenje (GAO) je zavrnil pritožbo proizvajalca pištol Glock po kateri naj bi vlada ponovno proučila 10-letno pogodbo, vredno 580 milijonov dolarjev, za novo pištolo Kopenske vojske ZDA.

Glock je pritožbo vložil v februarju 2017 po odločitvi Kopenske vojske ZDA o podpisu pogodbe za modularno pištolo P320 s proizvajalcem Sig Sauer, s katero bodo zamenjali Berettin model M9, ki so jo ameriški pehotniki uporabljali več kot 30 let.

Glock se v pritožbi odzval na interpretacijo Kopenska vojska ZDA glede minimalnega števila pogodbenikov Zahteve za predlog (RfP), vladni urad pa je pritožbo zavrnil odločitev pa sporočil po elektronski pošti z obrazložitvijo, da lahko določijo samo enega pogodbenika, čeprav RfP omogoča tri. Glock je v pritožbi prav tako izrazil domnevo, da je Kopenska vojska ZDA napačno ocenila njihov predlog, kar je GAO prav tako zavrnil z obrazložitvijo, da ’’niso storili nobene napake v razpisu’’pri oceni Glockovega predloga.

V aprilu so v Ameriški kopenski vojski napovedali, da bo 101. padalska divizija prva v KoV ZDA, ki bo dobila novo pištolo konec letošnjega leta.

Sig Sauer je pištolo P320 predstavil v letu 2014, priredijo jo lahko za naboje .357 SIG (9×22 mm) in .40 S&W (10 x 22 mm), Kopenska vojska ZDA pa bo uporabljala naboje 9 mm. Pištole P320 je iz polimerov, ima pa prilagodljiv okvir in izmenljiv ročaj (po željah uporabnika).

Več o pištoli Sig Sauer P320 smo napisali v prispevku v Reviji Obramba, februar 2017.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki