Nova preiskava izginotja argentinske podmornice ARA San Juan

by Urednik

SVOJCI PODMORNIČARJEV SPROŽILI NOVO PREISKAVO IZGINULE PODMORNICE

Argentinski kongres je ustanovil posebno komisijo, ki bo skušala »razvozlati« skrivnostno izginotje dizelsko-električne podmornice ARA San Juan razreda TR-1700, ki jo Argentinska mornarica pogreša že vse od 15. novembra 2017.

Preiskovalna komisija bo skušala ugotoviti vzrok za izginotje podmornice, oceniti stanje plovila pred izplutjem, kot tudi oceniti dosedanje preiskave Argentinske mornarice in obrambnega ministrstva o podmornici ARA San Juan.

Komunikacija z argentinsko dizelsko-električno podmornico ARA San Juan (S-42) razreda TR-1700 s 44-člansko posadko je bila prekinjena 15. novembra 2018, ko so bili podmorničarji na rutinskem patruljiranju v Južnem Atlantiku ob obali Argentine. Zadnja znana lokacija podmornice je bila približno 300 kilometrov od južne obale Argentine. Nekateri vojaški uradniki špekulirajo, da je podmornica potopila po okvari akumulatorjev, drugi pa da je za izginotje kriva eksplozija na krovu plovila. Na območju, kjer je nazadnje plula, naj bi zabeležili glasen hrup (eksplozije).

Po izginotju podmornice ARA San Juan so se v iskalno-reševalno operacijo vključile številne države, tudi ZDA in Rusija. Slednji so ob obalo Argentine poslali mornariško oceanografsko raziskovalno plovilo yantar, Ameriška mornarica pa je sodelovala pri iskanju z več plovili in letali, ki so preiskali več kot 650 kvadratnih navtičnih milj.

Iskanje izginule podmornice razreda TR-1700 ni bilo uspešno, zato je Argentinska mornarica že 20. novembra zaključila z operacijo iskanja in reševanja.

Ustanovitev kongresne preiskovalne komisije pa so sprožili svojci izginulih podmorničarjev, ki so glasno izražali dvome o temeljitem iskanju izginulega plovila in preiskavi okoliščin. Nekateri so obtožili Argentinsko mornarico prikrivanja pravih vzrok za izginotje, drugi pa prikrivanja in korupcije zaradi domnevne napake akumulatorja.

Argentinska mornarica (Armada Argentina) ima sedaj v svoji floti le še dve podmornici – sestrsko ARA Santa Cruz (S-41) razreda TR-1700 z izpodrivom 2,264 ton in manjšo ARA Salta razreda type-209 z izpodrivom 1248 ton.

Argentina je sredi 80-ih naročila izgradnjo šestih dizelsko-električnih podmornic razreda TR-1700 pri nemški ladjedelnici Thyssen Nordseewerke, kjer so zgradili dve podmornici (S-41 in S-42, ki spadata med največje v Nemčiji zgrajene podmornice po 2. svetovni vojni). Preostale štiri naj bi izdelali v argentinski ladjedelnici Astillero Domecq Garcia in jim vgradili jedrski pogon, vendar nobena ni bila zgrajena do konca. Podmornico S-43 so zaključili pri 70 odstotkih, S-44 pri 30 odstotkih, medtem ko je bila gradnja S-45 in S-46 preklicana.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki