Nova zasnova novega prikritega ruskega lovca

by Urednik

Kot se zdi, se težko pričakovani novi lovec imenuje ŠAH MAT in naj bi ga predstavili na letalskem salonu MAKS 2021, ki bo potekal med 20. in 25. julijem.

Ko smo pred tedni optimistično napovedovali obisk letošnjega ruskega letalskega salona MAKS 2021, smo napovedovali tudi predstavitev novega ruskega radarsko prikritega (stealth) enomotornega lovca. Pripisali smo ga konstrukcijskemu biroju Suhoj in naj bi bil izvedenka dvomotornega Su-57, namenjena predvsem kupcem, ki si zapletenega in dragega sistema, kot je Su-57, ali ne morejo privoščiti ali pa je to preprosto prevelik manj uporaben lovec za njihove potrebe. Lahko pa, da smo se pri napovedi preprosto ujeli v rusko zanko, ki je značilna za informacije o njihovih oborožitvenih sistemih. Podobno se je v osemdesetih letih dogajalo z navajanjem podatkov o ruskem dvomotornem lovcu MiG-29, ko so na zahodu navajali napačne podatke tako o njegovem proizvajalcu kot taktično-tehničnih lastnostih. Ves zahod je povzemal ene in iste – napačne – podate, ki pa jih Rusi (takrat Sovjetska zveza) niso nikoli zanikali in tako so ostajali napačni celo desetletje. Bržkone je tudi zdaj vržena podobna zanka, kajti po novem naj bi bilo novo prikrito bojno letalo iz konstruktorskih birojev proizvajalca MiG (kar je pri Rusih sila težko ločevati, kajti direktorji prehajajo iz enega v drugo podjetje, vse pa je pod budnim očesom obrambnega ministrstva in vrha države). Te nadrobnosti že pri nas kot slovanski državi ne obvladujemo najbolje, za zahod pa so to povsem iracionalne zadeve, začinjene še s kančkom vedno prisotne ruske -pravoslavne mističnosti. Kot take pa so seveda dobro kurivo pri naprezanjih vojaškoindustrijskih in obrambno-varnostnih lobijev za povečevanje obrambnih proračunov na račun ogroženosti pred velikim nasprotnikom z vzhoda (kjer pa vstopa na prizorišče nov, še večji in bolj nevaren nasprotnik : Kitajska). 

Z gledišča tega daljšega uvoda moramo vsekakor obravnavati tudi novo rusko senzacijo – bojno letalo pete generacije, ki bo v teh dneh predstavljeno na letalskem salonu MAKS 2021 na letališču Žukovski, kjer so nameščeni osrednji raziskovalno-proizvodni obrati ruske letalske industrije. Nekdaj so prav to letališče (imenovalo se je Ramenskoje po bližnjem mestu) pozorno spremljali ameriški vohunski sateliti, ki so v času hladne vojne na njem izsledili novo lovsko letalo MiG-29.

Na družabnih omrežjih so se te dni – nekaj dni pred začetkom salona MAKS 2021 – pojavile fotografije novega ruskega lovca (lahke do srednje kategorije)  pete generacije (ali vsaj njegovega modela), le nekaj dni zatem, ko je ruska Združena letalska korporacije prvič vznemirila javnost z vestjo, da bodo novo zasnovo bojnega letala prikazali prihodnji teden na Žukovskem. Te nove fotografije, ki prikazujejo  novega ruskega lovca, razkrivajo polno letalo, ovito v črno zaščitno prevleko. To kljub vsemu razkriva celotno obliko, vključno s tistim, kar se zdi pomembno – vzdolž sredinske črte trupa. Tlorisa srednje postavljenega krila ni mogoče takoj zaznati, toda opazna sta dvojna, navzven nagnjena repna smerna stabilizatorja. Govorice o lovcu nakazujejo, da naj bi šlo za enomotorno zasnovo, česar pa trenutno ni mogoče preveriti. Poročajo namreč tudi o študijah dvomotornih prikritih lovcev nove generacije.

Na eni izmed slik je v ozadju tudi velik hangar, prekrit s transparenti z napisom “Mama”, kot se zdi, da je novi reaktivni lovec poimenovan. Nabor štirih slik, ki prikazuje reaktivca v različnih položajih okoli letališča, se te dni pojavil na ruskem spletnem servisu za socialno mreženje VK, pripisan fotografu z uporabniškim imenom V3tritium. To isto ime je povezano tudi z objavo na Instagramu, kjer je bila objavljena še ena fotografija, pripisana Vladu Vinogradoffu / V3tritium. Podobno fotografijo je nato Rostec preusmeril za uporabo na svojem Twitter računu z besedno zvezo “Me želiš videti golega?” Govorice o novem ruskem lovskem načrtu podjetja United Aircraft Corporation – organizacije, ki združuje največja letalska podjetja v državi – so se pojavile 11. julija, ko je to podjetje na svojem Twitter računu objavilo skrivnostni dražljaj. Sem je spadalo sporočilo (v ruščini): »Vse je lažje, kot se zdi. Zdi se, da je nekaj na poti «.

Video je bil nato na YouTube naložen 13. julija, s čimer je postalo jasno, da je novi model lovec, ki naj bi bil predstavljen v Združenih arabskih emiratih, Indiji, Vietnamu in Argentini. Piloti iz teh držav so se v videu namreč pojavili v prizorih, prav tako pa tudi senca letala nad vodo, kar kaže na verjetno zasnovo lovca z dvema repnima stabilizatorjema. Zdi se, da letalo, ki ga vidimo na slikah, nima nobene večje povezave z obstoječimi modeli ruskih bojnih letal. Veliko vprašanje pa je, ali gre za maketo ali za pravo letalo in v kolikšni meri je razvojni program letala napredoval. Mogoče je, da nova konstrukcija dejansko izvira že izpred let. Podjetje MiG, ki je del Združene letalske korporacije – UAC, je že sodelovalo pri projektu lahkega večnamenskega taktičnega letala, v Rusiji znanega kot Logkiy Mnogofunktsionalnyi Frontovoi Samolyot ali LMFS (lahki večnamenski lovec prve bojne črte). Konstrukcija LMFS pa sega še v zadnje dni Sovjetske zveze iz leta 1986, izvira  iz konstrukcijskega urada MiG in poziva k razvoju dveh komplementarnih novih lovskih letal. Takrat je bilo namreč načrtovano, da bo LMFS nadomestil MiG-29, toda zaradi razpada Sovjetske zveze so bila dela pri razvoju LMFS ustavljena.

Vendar ideja o lahkem lovcu ni povsem izginila in konec devetdesetih let je bil LMFS obnovljen, da bi se potegoval za prihodnji zračni kompleks taktičnega letalstva – v ruščini, Perspektivnyi Aviatsionnyi Kompleks Frontovoi Aviatsii ali PAK FA. Tudi tu je bila zasnova MiG neuspešna, saj je izgubil proti projektu Suhojevega T-50, ki je bil uradno izbran leta 2002 in je od takrat imenovan Su-57. Od takrat pa MiG nadaljuje manj obsežen in ambiciozen projekt, ki ga financira sam,  konceptualni sistem LMFS in v postopku razvoja išče tuje kupce. Medtem ko je bil prvotni LMFS dvomotorne konstrukcije, je v zadnjem času podjetje razmislilo tudi o alternativni enomotorni različici. Pozorno bomo spremljali dogajanje v Rusiji in vam predstavili več podrobnosti takoj, ko se pojavijo.

Podobne konstrukcijske zasnove novega radarsko prikritega letala pete generacije j bilo že moč opaziti, predvsem na zahodu, zdaj pa se pojavljajo zasnove tudi drugje, npr. v Kitajski, Japonski, pa Južni Koreji in Turčiji ter nenazadnje tudi v Evropi (kjer pa nemško-francoski projekt novega lovca in pa bristanski projekt tempest »preskakujeta« peto generacijo in sta zasnovana kot modela t.i. šeste generacije bojnih reaktivnih letal).

Pri ruski zasnovi novega bojnega letala bi pričakovali, da bodo konstruktorji izkoristili izkušnje, pridobljene v razvoju dvomotornega lovca pete generacije (Kitajci pravijo polpete generacije) Su-57, in da bodo pri konstrukciji verjetno uporabili podoben »uravnotežen« (med slabo radarsko zaznavnostjo/prikritostjo in manevrskimi zmogljivostmi) lastnosti kot njegov težki ) in IR prikritosti – torej njegovega »podpisa«, s katerim se izdaja opazovalnim senzorjem z različnih vidikov. Pričakovali bi lahko tudi nekaj skupne letalske elektronike s Su-57 in zmogljivost usmerjenega/ vektorskega potiska, ki verjetno temelji na enem motorju. Verjeten je tudi divergentni nadzvočni dovod (DSI), ki bi poenostavil zasnovo vstopnika zraka v motor, hkrati pa ohranil zmogljivost in pomagal pri zmanjšanju preseka radarja s sprednje polsfere. Na vstopniku zraka – prednjem delu  ventilatorjev motorja bi tako še vedno potrebovali radarsko pregrado, še posebej, če gre za eno dovodno konfiguracijo, nameščeno pod trupom, kar trenutno še ni povsem gotovo. Obstoječe slike še ne izdajajo povsem, kljub temu, da  prikazujejo nos ruskega lahkega/srednje velikega lovca 5. generacije, vstopnika(ov) zraka v motor(ja). Še vedno je namreč možno uporabiti zasnovo  z dvema dovodoma.

Vsekakor je tudi pri razvoju tega letala, podobno kot pri vseh ruskih oborožitvenih sistemih v obdobju po razpadu Sovjetske zveze, zelo pomemben  dejavnik denar – sredstva za financiranje razvoja projekta. Rusija bo morala sprejeti težko odločitev, ali bi sama izvedla celoten razvoj in proizvodnjo novega bojnega letala pete generacije. Zato je velik tržni pritisk na večje izvoznih partnerje, da pomagajo izravnati nekatere ali celo vse stroške. Razvoj poteka tudi v času, ko tudi druge države razvijajo lastna lažja  ali srednja prikrita lovska, kot sta to Turčija in Južna Koreja (pa tudi Japonska ter navsezadnje Nemčija in Francija na eni strani ter Velika Britanija na drugi strani). Ti avtohtoni lovski programi bi lahko ogrozili del trga, ki ga trenutno uživajo ruski modeli.

Tudi zaradi tega bo MAKS 2021 veliko bolj zanimiv. Žal brez naše prisotnosti zaradi številnih omejitev in prepovedi za tujce.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki