Novi kitajski petsedežni turboprop Leadair AG300

by Urednik

USPEŠEN PRVI POLET KITAJSKEGA LETALA IZ KOMPOZITNIH MATERIALOV

Kitajci so razvili svoje prvo petsedežno turbopropelersko poslovno letalo Leadair AG300, ki te dni uspešno opravilo krstni polet na letališču Tszinvan pri mestu Zhuhai provinci Guangdong (Južna Kitajska).

Novo letalo turbopropelersko so zasnovali v konstrukcijskem delu družbe, ki je bila ustanovljena pred štirimi leti v mestu Zhuhai na Kitajskem in deluje v sklopu kitajske letalske industrije. Letalo je grajeno skladno s kitajskimi in ameriškimi standardi, zadovoljevalo pa naj bi  potrebe tako zasebnega in poslovnega sektorja, generalni direktor podjetja Tszinven Qu.

Letala so izključno iz kompozitnih materialov na osnovi ogljikovih vlaken. Letalo je zaradi tega izredno lahko, omogoča visoke hitrosti letenja in zagotavlja visoko stopnjo varnosti ter udobja. Doseže največjo hitrost do 600 kilometrov na uro, ima največji doseg 2500 km, glavni konstruktor letala pa je  Xiong Syanpen.

Družba načrtuje predstavitev novega letal na Airshowu novembra letos v Zhuhai. Serijska proizvodnja letal bo stekla že leta 2015, če bodo le pridobili vsa potrebna dovoljenja.

Pripravil: B. Knific, foto: Ifeng

Povezani članki