Novo rusko šolsko dvosedo letalo Jak-152

by Urednik

RUSIJA ŽE NAROČILA 150 TRENAŽERJEV JAK-152

Bodoči ruski vojaški piloti bodo v prihodnje za šolanje in urjenje uporabljali poleg obzvočnega reaktivnega šolskega dvoseda uporabljali poslej tudi enomotorno propelersko letalo Jakovljev Jak-152 z dizelskim motorjem (!) s 370 KM.

Tako bodo torej ruski kadeti – kandidati za pilote začenjali šolanje na  šolskem dvosedu Jak-152. Predstavili ga bodo na prihodnjem ruskem letalskem salonu MAKS 2017 (18. do 23. julija 2017) v letalski bazui Žukovski v moskovskem predmestju Ramenskoje. Novega šolskega dvoseda bo izdelovala korporacija Irkut.

Letalo je namenjeno osnovnemu šolanju, zatem pa bodo kandidati za pilote  bojnih letal prešli na dvomotornega reaktivca Jak-130. Jak-152 naj bi bil naslednik že skoraj legendarnega akrobatskega letala Jak-52 (eden je bil tudi v zasebni lasti v letalski šoli pokojnega pilota potniških letal in večkratnega državnega prvaka v akrobatskem letenju Silva Orožima, tudi lastnika letal An-2 ipd. in podjetja Sokolje gnezdo iz Lesc).

Letalo je opremljeno s katapultnima sedežema Zvezda SKS-94, ki omogočata varno katapultiranje pri hitrostih do 400 km/h na višinah med 10 in 4000 m. Kot pri večini ruskih šolskih letal tudi Jak-152 odlikuje preprosta konstrukcija, vzleta pa s kratkih vzletno-pristajalnih stez. Letalo je tudi značilno rusko robustno – trpežno in mu oprav nič ne škoduje parkiranje izven pokritih hangarjev. Je pa brez oborožitve.

Rusija  je precej poostrila zahteve za kandidate za vojaške pilote. Šolanje je precej boljko mpleksno, kot nekdaj, razdeljeno pa v tri faze: osnovno, viđšje in finalno šolanje, ki že zajem,a letenje z bojnimi letali. Šolanje pilotov se tako približuje obliki, kakršna je veljala v nekdanji Sovjetski zvezi. V časi nekdanje SZ so se piloti bojnih letal šolali na reaktivnih dvosedih češkoslovaške proizvodnje L-39 albatros (še prej pa na L-29 delfin), ki so ga izbrali leta 1972 za šolanje bodočih vojaških pilotov Varšavskega pakta. Dandanes sta tako Jak-52, namenjen osnovnemu šolanju in akrobatskemu letenju, ter L-39 zastareli letali, po drugi strani pa reaktivni Jak-130, ki jih danes uporabljajo za šolanje vojaških pilotov v Rusiji, niso najprimernejši za osnovno šolanje pilotov. Seveda je takšen način šolanja pilotov (z letali Jak-130) tudi precej neekonomičen, zato je razumljiva odločitev za letalo za osnovno šolanje pilotov, kot je Jak-152. Tako naj bi slednje letalo uporabljali za osnovno šolanje, za višje šolanje potem reakcijske Jak-140, finalno šolanje pa bi že potekalo na (bojnih) dvosedih trenažnih) letalih.

Rusko obrambno ministrstvo je naročilo 150 letal Jak-152, v prihodnosti pa naj bi jih še ravno toliko. Obenem računajo tudi na zanimanje tujine, predvsem v države Južne Amerike, Azije in Afrke, ki zdaj uporabljajo ruska bojna letala MiG ali Suhoj. Prvih pet letal Jak-152 je tudi že naročila Belorusija. Programska oprema šolskega letala Jak-152 se bo lahko programirala za simuliranje letenja na vseh sodobnih (ruskih) bojnih letalih.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki