Obalna straža naročila še pet trupov helikopterjev MH-60T

by Urednik

PRENOVA HELIKOPTERSKE FLOTE AMERIŠKE OBALNE STRAŽE

Ameriška Obalna straža (US Coast Guard) je izkoristila možnost, da pri letalskem proizvajalcu Sikorsky naroči še pet novih trupov helikopterja MH-60T jayhawk, po tem ko so že januarja oddali naročilo za 25 trupov helikopterja tega tipa v vrednosti 207 milijonov dolarjev.

Dobava prvega novega trupa helikopterja je predvidena v začetku leta 2023, poznejši trupi pa naj bi bili dobavljeni s hitrostjo približno en mesec na mesec. Pogodba z dne 6. julija 2021 tako podpira trajno podaljšanje življenjske dobe prvotne flote 45 helikopterjev MH-60T.

Zamenjava trupa (sestavljeni so iz nosa, srednje kabine in zadnjega dela trupa) je le ena komponenta vzdrževalnih del na helikopterjih MH-60T. Poleg tega bodo zamenjani tudi nekateri kritični dinamični sestavni deli, kot so lopatice glavnega rotorja in električna napeljava. Proizvodnja helikopterjev – montaža in namestitev dinamičnih komponent na trupe – bo zaključena v letalskem logističnem centru Obalne straže v mestu Elizabeth City v Severni Karolini.

Helikopterji Obalne straže MH-60T, ki so v obratovanju od leta 1990, končujejo svojo življenjsko dobo. To naročilo novih trupov MH-60T zagotavlja helikopterjem podaljšanje življenjske dobe z 20.000 na 30.000 ur pri opravljanju nalog Obalne straže, vključno z bojem proti prepovedanim drogam, varstvom okolja ter iskanjem in reševanjem.

Pripravil: A. Knific, foto:

Povezani članki