Obrambni sejem IDEX 2017 v Združenih arabskih emiratih

by Urednik

PREDSTAVITEV ŠTEVILNIH NOVIH OBRAMNIH SISTEMOV NA IDEX-U

V Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih te dni poteka že 13. srečanje proizvajalcev in kupcev »odločevalcev« s področja obrambnega sektorja – letalstva, mornarice in kopenske vojske. Kot vse kaže bo letošnji IDEX zavzel izredno pomembno vlogo med obrambnimi sejmi – prisotni so namreč proizvajalci iz celega sveta, ki ponujajo številne novosti.

Gre za osrednjo obrambno-varnostno razstavno prireditev v regiji Bližnjega vzhoda in severne Afrike (MENA). Organizacija poteka pod pokroviteljstvom njegove ekscelence, šejka Khalifa bin Zayed Al Nahyana, predsednika Združenih arabskih emiratov in poveljnika oboroženih sil ZAE, in Oboroženih sil ZAE ter v strateškem partnerstvu z oborožitveno industrijo Emiratov (EDIC).

Kljub velikim obrambnim izdatkov v tem delu sveta (Bližnji vzhod), se vojaški proračuni v tej (bogati) regiji zmanjšujejo, kar je posledica padca cen nafte. Po drugi strani pa je občutiti naraščajoče grožnje na Bližnjem vzhodu, saj se nekatere države v regiji oborožujejo s sodobno vojaško tehniko (Iran – manevrirne rakete), razširja se vpliv ID in podobno, ostaja še nevarnost piratstva v Perzijskem zalivu in Arabskem.

Kot posledica vsega omenjenega se oprema in oborožitev nenehno spreminjata, zato tudi povpraševanje po novi vojaški tehniki, ki bi bila kos sodobnim varnostnim izzivom, hkrati pa si v državah Bližnjega vzhoda želijo zmanjšati odvisnost od tujih dobaviteljev oborožitve in opreme ter  vsaj delno proizvajati slednje doma (v sodelovanju z razvitimi proizvajalci iz tujine, seveda). Prav ZAE so postali eden vodilnih proizvajalcev vojaške opreme in tehnike v regiji, saj v sodelovanju s tujimi partnerji izdelujejo plovila, brezpilotne sisteme, bojna in druga vojaška vozila, strelivo, C4I opremo in vzdrževalno podporo itd.

Sejem v prestolnici ZAE poteka vsako drugo leto že od leta 1993, oprema in oborožitev pa je predstavljena tako v pokritih razstavnih paviljonih kot na prostem na skupaj 133.00m2. IDEX gosti tudi različna srečanja konference in druge podobne dogodke.

Najprivlačnejši del sejma so testne vožnje, prikazi oborožitve in opreme, poskusna streljanja in streljanja na cilje-tarče z razčinimi oborožitvenimi sistemi.

Prvega sejma IDEX leta 1993 se je udeležilo 350razstavljavcev iz 350 držav, že leta 1997 pa je sejem privabil nad 700 razstavljavcev, v ospredjuzanimanja je bil ruski razstavni prostor  z več kot 500 razstavljenimi eksponati, med drugim so predstavili tanka T-90S in T-80UK, sistem zračne obrambe buk-M1 in pehotno bojno vozilo BMP-3. Predstavila se je tudi akrobatska skupina s helikopterji M-24 ‘Berkuti’ (Zlati orli).

Leta 1999 je na sejmu IDEX razstavljalo 862 proizvajalcev iz 43 držav, Rusija pa je med sejmom prikazala (prvič v tujini) izstrelitev rakete iz zračno-obrambnega sistema S-300PMU-2 favorit. Leta 2007 so razstavni prostor razširili za približno tretjino, leta 2009 pa so že privabili nad 900 razstavljavcev, sklenjeno pa je bilo za 4,6 milijarde dolarjev poslov.
Leta so ločeno priredili Mornariško obrambno razstavo in konferenco – NAVDEX, na kateri so prikazali zadnje dosežke na področju ladjedelniških tehnologij in konstrukcij, ladijskih sistemov in oborožitve ter protipiratskih ukrepov. Na IDEX-u  2011 se je predstavilo  1060 razstavljavcev iz 53 držav, obiskalo pa 150 uradnih delegacij in 60,.000 obiskovalcev.

IDEX 2013 je privabil 1112 razstavljavcev iz 59 držav, obiskalo pa nad 80.000 obiskovalcev, mornariški del NAVDEYX pa je privabil 80 razstavljavcev.

IDEX 2015 je gostil 1200 razstavljavcev iz 56 držav in privabil nad 100.000 udeležencev, NAVDEX pa skoraj 100 razstavljavcev, obiskovalci pa so si lahko ogledali16 vojaških plovil. Leta 2015 so v sklopu razstave prvič priredili razstavo vodenih sistemov brez posadke – UMEX.

Letošnji IDEX 2017 je na razstavne prostore privabil več kot 1200 razstavljavcev iz 57 držav.

V prihodnjih dneh bomo na naši spletni strani, kot tudi v marčevski reviji Obramba, predstavili pomembnejše novosti s sejma IDEX 2017 in tudi (na novo) sklenjene posle.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Utrinki iz predstavitev na sejmu IDEX-2017

Povezani članki