Očitno zanimanje Kitajske za helikopterje Ka-52 

by Urednik

KITAJSKA V ISKANJU PALUBNEGA JURIŠNEGA HELIKOPTERJA

Rusijo in Kitajsko povezujejo dolgoročni in obojestransko koristni odnosi na vojaško-tehničnem področju. Lahko se še okrepijo v bližnji prihodnosti, zahvaljujoč napovedi none možne pogodbe – tokrat gre za možne dobave več deset jurišnih palubnih helikopterjev Ka-52K katran. Z njihovo pomočjo bi mornarica Ljudske osvobodilne armade Kitajske lahko zaprla eno najpomembnejših niš v njenem pomorskem letalstvu.

Septembra 2017 je uradna delegacija Kitajske prvič obiskala rusko tovarno Progress (Arseniev). Predstavniki ministrstva za obrambo in zunanjega ministrstva so se seznanili s proizvodnimi lokacijami in proizvodi podjetja. Posebej zanimiv za kitajsko vojsko in diplomate je bil palubni helikopter katran – v tistem času najnovejša modifikacija Ka-52 aligator.

Vendar pa temu obisku ni sledil kitajski nakup ruskega palubnega helikopterja. Interes kitajske vojske ni bil tolikšen, da bi pripeljal do začetka pogajanj ali nastanka pogodb za dobavo opreme. Poleg tega v naslednjih nekaj letih PLA in Ka-52K v  poročilih obeh strani in obrambnih novicah v medijih nista bila omenjena skupaj. Obetavna poročila so se pojavila šele v drugi polovici leta 2021.

Ruska internetna publikacija Avia.pro je 16. septembra brez sklicevanja na kakršne koli vire poročala, da je “Kitajska napovedala obsežen nakup ruskih helikopterjev Ka-52K.” Opozoriti je treba, da se pomorske sile PLA zanimajo za ruski katran. Kitajski predstavniki so si ogledali bojno uporabo Ka-52, preučili pa so tudi specifične zmogljivosti njegove palubne različice. Kitajska delegacija je obiskala tudi proizvodni obrat in si ogledala Ka-52K. Trdijo, da bo zdaj verjetno sklenjena pogodba za dobavo vsaj 36 ruskih helikopterjev Kitajski. Takšna oprema bo morala vstopiti v letalske skupine najnovejših univerzalnih amfibijskih jurišnih ladij type 075.

21. septembra je novico o možnem podpisu pogodbe razkrila kitajska izdaja South China Morning Star. Navaja komentarje strokovnjakov z vojaškega področja, vključno z navajanjem  neimenovanega vira blizu vojske. Na splošno so Kitajci dali pozitivno oceno o helikopterju Ka-52K in njegovi možni dobavi.

Strokovnjaki so za South China Morning Star povedali, da novi amfibijski nosilki helikopterjev type 075 potrebuje težki jurišni helikopter, flota pa išče ustrezne helikopterje tega razreda. Že dolgo nazaj je mornarica PLA začela preučevati možnost nakupa ruske opreme. 

Strokovnjaki so spomnili, da je Ka-52K prvi ruski napadalni helikopter z zložljivimi kraki glavnega rotorja nosilnega sistema in krilom – to prihrani prostor na nosilni ladji, vključno na UDK type 075. Helikopter je zaščiten pred morsko vodo in korozijo, poleg tega pa ima vzletno maso 1,4 tone več kot osnovni Ka-52. Poleg tega je katran edini letalnik v svojem razredu, opremljen s katapultnima sedežema sedežem.

Neimenovani vir blizu kitajske Ljudske osvobodilne armade je potrdil, da kitajska vojna flota potrebuje težki jurišni helikopter na krovu. Hkrati pa po njegovih besedah ​​kitajska industrija še ne more ponuditi opreme tega razreda, ki bi ustrezala zahtevam nove kitajske nosilke helikopterjev. V takšni situaciji se je treba zanašati le na tujega proizvajalca. Vir še meni, da bo pogodba za katrane koristna za obe strani: Rusija bo prejela denar za razvoj svojo obrambno industrijo, Kitajska pa bo pridobila potrebno opremo. Slednje bo omogočilo Kitajski osvobodilni armadi, da pospeši preoborožitev in pridobi čas.

Zahvaljujoč Ka-52K na krovu bi kitajska amfibijska nosilka helikopterjev postala polnopravna bojna enota z najširšimi možnostmi. Takšne ladje bodo mornarici pomagale pri reševanju zadanih kitajskih vojaško-političnih nalog v vseh strateških smereh.

Zanimivo je, da lahko pogodba za helikopterje Ka-52K postane tretja najdražja pogodba v zgodovini rusko-kitajskega vojaško-tehničnega sodelovanja. Po podatkih South China Morning Stara naj bi bila pogodba za helikopterje Ka-52K ovrednotena na najmanj 720 milijonov dolarjev, Peking je več plačal le za ruske protiletalske sisteme S-400 in lovce Su-35.

Ali bo prišlo do rusko-kitajske pogodbe o nakupu palubnih helikopterjev Ka-52K, še ni jasno. Je pa kitajsko zanimanje za helikopter Ka-52K povsem razumljivo in celo pričakovano. Katran je znan po visokih zmogljivosti, kakršnih nima prav veliko tujih konkurentov. Ka-52K katran je modificirana različica Ka-52 aligator s številnimi novostmi, potrebnimi za delovanje na ladji. Uporabljeni so zložljivi elementi krakov glavnih rotorjev (Ka-52 ima dva nasproti vrteča glavna rotorja in je brez repnega rotorja), uporabljena je protikorozijska obdelava enot. Dva motorja z močjo po 2400 KM (1800 kW) poženeta letalnik do hitrosti 300 km/h, praktični doseg helikopterja pa je 460 km.

Helikopter je opremljen z naprednim sistemom za opazovanje in navigacijo, ki temelji na radarju arbalet. Z vzletno težo približno 12 ton lahko nosi 2 toni orožja. Ima vgrajen 30 mm top in štiri zunanje lanserje. Tako kot aligator lahko katran lahko nosi tako vodene kot nevodene rakete različnih vrst. Odvisno od vrste orožja helikopter zadene cilje na razdaljah do 8-10 km, kar omogoča izvajanje napadov izven sovražnikovega območja zračne obrambe.

Med vsemi kitajskimi bojnimi helikopterji je po lastnostih najbližji Ka-52K helikopter Changhe Z-10. V kitajskem vojaškem letalstvu so ga uvedli pred približno 10 leti in ga še vedno aktivno uporabljajo. Verjetno obstaja temeljna možnost izdelave modifikacije krova, vendar o takem projektu za enkrat še ni nič znanega. Po letalskih in bojnih lastnostih je Z-10 opazno slabši od ruskega katrana. Njegova največja vzletna teža je le 7 ton, bojna obremenitev pa ne presega 1,5 t. Vodene rakete v najboljšem primeru ne presegajo podobnih ruskih modelov. Zaradi boljšega razmerja med potiskom in maso ter rezervo goriva Ka-52K v letalskih zmogljivostih prekaša kitajski jurišni helikopter.

Pri gradnji novih amfibijskih nosilk helikopterjev se je mornarica PLA soočala s težavami par na področju palubnih letalnikov. Obstajata dva izhoda iz te situacije: prvi je razvoj povsem novega palubnega helikopterja, katerega lastnosti ustrezajo potrebam in zahtevam nosilke helikopterjev type 075. Takšni ukrepi bi Kitajcem pomagali podpreti lastno industrijo in zaščititi floto pred negativnimi dejavniki, povezanimi z uvozom. Vendar pa Kitajci za to potrebujejo čas in denar, slednjega imajo, prvega pa ne.

Drugi izhod je hitrejši in verjetno cenejši – nakup že pripravljenega tujega vzorca, ki ustreza obstoječim zahtevam. Ta scenarij ima svoje prednosti in je precej realen. Kitajska se ne obotavlja, da se po pomoč obrne na tretje države. Na mednarodnem trgu obstaja vrsta bojnih helikopterjev z različnimi lastnostmi, vendar pa prav ruski Ka-52K v tem ugodno izstopa pred tekmeci zaradi visokih zmogljivosti in nabora funkcij, potrebnih za delovanje na ladjah. Na splošno je katran za kitajsko ta trenutek ena boljših izbir na trgu.

Ruski helikopterji s palubnim Ka-52K redno sodelujejo na razstavah in je vedno pritegnejo pozornost vojaškega osebja različnih držav. Po teh dogodkih so se večkrat pojavile govorice in špekulacije o morebitnih izvoznih pogodbah, vendar so Ruski helikopterji  (Vertolety Rossii) zaenkrat dobili samo eno naročilo. Prvi tuji kupec katrana je bil Egipt, ki namerava oblikovati bojno pripravljeno letalsko skupino za svoje amfibijske nosilke helikopterjev tipa Mistral (ladje francoskega izvira, ki so jih Francozi konstruirali in izdelali za Rusijo, po uvedenem embargu na prodajo orožja Rusiji leta 2014 pa pogodbo z Rusijo prekinili in ladje prodali Egiptu. Mistral pa je tako že imel pripravljene zmogljivosti za sprejem helikopterjev Ka-52K na krovu).

Če seveda novice o velikem kitajskem zanimanju za te ruske palubne helikopterje niso zgolj navadne govorice in ustrezajo resničnosti,  je jasno, da bo kitajsko naročilo ruski oborožitveni industriji prineslo znatne dobičke. Poleg tega pa bo pozitivno vplivala na ugled helikopterja Ka-52K katran na mednarodnem trgu, saj bo pogodba pokazala, da je takšna oprema zanimiva tudi za sodobno in razvito vojsko, kot vse bolj postaja kitajska Ljudska osvobodilna armada. 

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki