Oprema za ruskega »ratnika« letos poleti

by Urednik

RUSKI VOJAKI BODO Z NOVO OPREMO BOLJE ZAŠČITENI IN OBOROŽENI

Ruski bojevnik – vojak 21. stoletja, program so poimenovali »ratnik«, bo kot pričakujejo dobil oblačila do letos poleti. Oblačila so plod znanstveno tehnoloških raziskav in inovacij, pri izdelavi pa so uporabili najsodobnejše materiale.

Projekt ruskega vojaka prihodnosti vključuje skupaj 10 podsistemov, kot so novo osebno orožje, učinkovit sklop zaščitne opreme, komunikacijski sistem in podobno.

Ruski »ratnik« bo tako  zaščiten tako pred kroglami manjših kalibrov kot drobci artilerijskih granat in minometnih min. Opremljen bo s sistemom »strelec«, ki vključuje nadzorno enoto, komunikacijsko opremo, indikator cilja in pa informacijski in identifikacijski sistem.

Uvajanje opreme iz projekta »ratnik«  je bilo že nekajkrat preloženo, predvsem zaradi nejAsnosti okoli izbire orožja manjšega kalibra. Kot pa pravijo maj bi bila oprema v zadnji fazi testiranja, ki ga izvajajo ruski padalci. Sama oprema »ratnik« vsebuje skupaj približno 50 komponent, vključno z oborožitvijo, zaščitnimi elementi, optičnimi napravami, komunikacijskimi in navigacijskimi sklopi, pa tudi s sistemi z oskrbo z energijo.

Ruski bojevnik 21. stoletja - ratnik

Opremo bodo lahko uporabljali tako pripadniki pehote kot padalci, pripadniki artilerije, vozniki, izvidniki in podobno.  Kot pravijo ruski izvedenci, je oprema »ratnika« boljša od predhodnikov (»barmitsa«), prav  tako pa naj bi bila boljša od opreme analognega francoskega programa vojaka FELIN, ki so jo pri uvajanju uporabljali kot prototip. Oprema »ratnik« tehta 20 kg, 6 kg manj od podobne francoske FELIN.

V spodnjem videoposnetku so prikazana preizkušanja novih oblačil, opreme in oborožitve za ruske bojevnike 21. stoletja – projekt »ratnik«.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Ruski bojevnik 21. stoletja - ratnik (zimska kamuflaža)

Ruski specialci preizkušali termalni strelni daljnogled

TERMALNA NAMERILNA NAPRAVA ZA RUSKEGA BOJEVNIKA PRIHODNOSTI – PROJEKT »RATNIK« Rusko obrambno ministrstvo bo konec meseca začelo…

VIDEO: Preizkušanja novih oblačil, opreme in oborožitve projekta »ratnik«

Povezani članki