Pentagon naročil dodatnih 13 “nevidnih” lovcev F-35

by Urednik

KLJUB VELIKIM TEŽAVAM ZDA NAROČAJO NOVE LOVCE F-35

Pentagon je s proizvajalcem letal Lockheed Martin podpisal 1,3 milijarde dolarjev vredno pogodbo za (dodatnih) 13 lovcev 5. generacije F-35 lightning II za potrebe ameriških sil, letala pa naj bi bila predana do decembra 2019.

Po poročanju ameriških medijev, je Lockheed Martin dobil naročilo za 3 konvencionalne F-35A za letalske sile, 6 mornariških F-35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek) za marince in 4 palubne lovce F-35C za mornarico..

“Nevidni” lovec F-35 velja za doslej najdražji projekt vojaška letala za katerega naj bi po nekaterih ocenah skupaj porabili (končni strošek) kar 400 milijard USD, kar je dvakrat več od prvotno načrtovanega stroška. Prav tako pa naj bi lovec F-35 združeval najbolj napredne tehnologije –radarsko nezaznavnost (stealth), sisteme za motenje radarjev, odlične manevrirne sposobnosti nadzvočno hitrost in čelado, ki bo pilotu omogočala 360-stopinjski pogled.

Vendar pa se razvojniki in tudi piloti lovca F-35 že nekaj let soočajo s hudimi poporodnimi težava tega lovca, odprava težav in prilagoditev/razvoj novih sistemov pa močno vpliva na dvig cene projekta, s tem pa tudi cene posameznega letala.

V skladu s predlaganim obrambnim proračunom za leto 2016, naj bi Pentagon  letos kupil 44 letal F-35, 48 letal v letu 2017 in vsako leto 60 novih v obdobju 2018-2020.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

 

SORODNE NOVICE:

General Frank Gorenc: »F-35 je resničnost!«

Potem ko je pred dvema letoma na dveh britanskih »superletalskih« prireditvah (RIAT in Farnborough) odpadla evropska predstavitev F-35 Joint Strike Fighterja, je kot kaže pred njim letos javni debi.

Lockheed Martinov F-35 prvič na ogled evropski javnosti

Ameriške letalske sile (USAF) bodo poleti 2016 predstavile lovsko letalo F-35 lightning II na dveh osrednjih britanskih letalskih prireditvah – RIAT (Royal International Air Tatoo) in Farnborough.

Italijanska strela (lovec F-35) preletela Atlantik

Prvo italijansko bojno letalo pete generacije F-35A lightning z oznako AL-1, ki so ga izdelali v Italiji, je 5. februarja 2016 prvič preletel Atlantski ocean v družbi letečega tankerja KC-767.

Izmetni sedež F-35 lahko lahkemu pilotu zlomi vrat

Nedavna testiranja nove čelade in izmetnega sedeža ameriškega “nevidnega” lovca F-35 so pokazala, da bi med katapultiranjem med počasnim letom lahko sila katapultnega sedeža zlomila vrat pilotu.

Povezani članki