Pentagon še ni zaznal začetka obsežne ofenzive ruske vojske v Donbasu

by Urednik

RUSKA VOJSKA NAJ BI ŽELELA NAJPREJ IZČRPATI UKRAJINSKO VOJSKO

Ofenziva ruskih čet v Donbasu se še ni začela, poveljstvo ruskih oboroženih sil še naprej prestavlja dodatne sile na območje bojev. Kot poroča The New York Times, je Kijev pohitel s svojimi izjavami o začetku “bitke za Donbas”.

Pentagon ni opazil znakov obsežne ofenzive ruske vojske, enakega stališča se držijo ameriški vojaški strokovnjaki. Po njihovem mnenju Rusija še vedno premešča sile “na vzhod Ukrajine”, delovanja kopenskih sil na stični črti pa ne ustrezajo obsežni ofenzivi. Hkrati pa ni izključeno, da se bi se lahko začela dobesedno “v teh dneh”.

Podobno je napovedal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby, ki je dan prej dejal, da ruska vojska še vedno ustvarja pogoje za “prihajajoče operacije”. Ameriška vojska povečevanje obstreljevanja položajev oboroženih sil Ukrajine in udare z visoko natančnim orožjem  povezuje s taktiko razpršitve sil ukrajinske vojske, katere naloga je preprečiti krepitev skupine v Donbasu.

Po mnenju ameriških strokovnjakov bo Rusija v prihajajoči bitki izčrpala svoje sile in izgubila priložnost za nadaljnjo hitro ofenzivo. Po ocenah Pentagona je v Ukrajini trenutno 76 ruskih bataljonskih taktičnih skupin, od tega 12 deluje v Mariupolu. Še 22 bataljonskih taktičnih skupin je na severnih mejah Ukrajine v polni pripravljenosti. Generalštab oboroženih sil Ukrajine ima druge podatke, po njihovih informacijah je Rusija v Ukrajino uvedla 87 bataljonskih taktičnih skupin, t.j. približno 60-70 tisoč vojakov, hkrati pa še naprej prihajajo nove enote ruskih oboroženih sil.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki