Pilot F-16 Thunderbirds izgubil življenje v nesreči v Nevadi

by Urednik

AKROBATSKA LETALSKA SKUPINA THUNDERBIRDS UTRPELA VELIKO IZGUBO

Letalo F-16, ki se je v sredo (4.4.2018) ponesrečilo v Testnem in trenažnem letalskem centru Nevada, pripada akrobatski letalski skupini Letalskih sil ZDA (USAF) ”Thunderbirds Flight Demonstration Team”, bolj priljubljene pod imenom Thunderbirds. Pilot letala je v nesreči žal umrl.

Uradno sporočilo USAF pravi:

”Pilot USAF Thinderbords je umrl v nesreči njegovega letala F-16 v Testnem in trenažnem letalskem centru Neveda med rutinskim treningom skupine. Ime nesrečnega pilota bodo povedali 24 ur po nesreči. Začeli so tudi že preiskavo o vzrokih za nesrečo.

Odpovedano je sodelovanje skupine Thinderbords na prireditvi v letalskem oporišču letalske rezerve v Riverside Countyju v Kaliforniji “The March Field Air & Space Expo”, ni pa še znano, kako bo nesreča vplivala na sezono nastopov skupine v letu 2018. Več informacij o nesreči sledi.”

Thunderbirdse so ustanovili pred 65 leti in od takrat navdušujejo milijone gledalcev po vsem svetu, ima pa zelo pomembno vlogo pri rekrutiranju mladih (vojaških) letalcev in ozaveščanju o letalstvu. Skupino sestavljajo najboljši piloti USAF, v njej pa je približno ducat letala F-16 C/D viper.

Skupina je v zadnjih 24 mesecih tako doživela že tretjo nesrečo, prvo po preletu Colorado Springsa v Koloradu v juniju 2016, drugo pa leto dni kasneje – prevračanje letala F-16 – v Daytonu v Ohiu zaradi slabega vremena. V prvih dveh nesrečah na srečo nihče ni izgubil življenja. Po koncu lanske sezone nastopov je skupina doživela spremembo, saj so nenadoma zamenjali poveljujočega – Thunderbird #1. Poveljnik 57. letalskega polka v letalski bazi Nellis, general Jeannie Lewis je namreč zamenjal tedanjega poveljnika skupine podpolkovnika Jasona Hearda, ker naj bi (kljub zelo uspešni sezoni) novi poveljnik zagotovil najvišjo raven ponosa, natančnosti in profesionalizma v moštvu. Thunderbirdse je po Heardovem odhodu novembra lani prevzel podpolkovnik Kevin Walsh z dveletnimi izkušnjami v skupini.

Pripravil: B. Knific, foto: Air Force Times

Povezani članki