Piloti ruskih palubnih letal se usposabljajo na Krimu

by Urednik

USPOSABLJANJA V KOPENSKEM VADBENEM CENTRU NITKA NA KRIMSKEM POLOTOKU

Edina ruska letalonosilka (letalonosilka – križarka) Admiral Kuznecov bo še naprej na popravilih v 35. ladjedelnici (podružnica Centra za popravilo ladij Zvezdočka). Kot izhaja iz načrtov usposabljanja za letalsko osebje pomorskih lovskih letalskih polkov Severne flote , bodo vsa usposabljanja potekala v kopenskem centru NITKA na Krimu.

Tiskovna služba Severne flote je objavila načrte za usposabljanje posadk palubnih lovcev Su-33 in MiG-29K za leto 2022. V skladu z dokumenti bodo vsa usposabljanja potekala v zemeljskem inženirskem in tehničnem letalskem centru (NITKA), kjer simulirajo vzletanje in pristajanje na letalonosilki Admiral  Kuznecov. Podrobnosti usposabljanja niso sporočili, leta 2021 so bile posadke palubnih letal na Krimu izmenično od avgusta do oktobra.

Center NITKA na Krimu v celoti simulira vzletno-pristajalno palubo letalonosilke – križarke Admiral Kuznecov, zato ga uporabljajo piloti palubnega letalstva za usposabljanje. Drugi podoben kompleks na kopnem gradijo v Jeisku (v Krasnodorskem okrožju) in bo začel delovati šele v začetku leta 2022.

Sporočilo Severnomorske flote pa ne omenjena same letalonosilke. Medtem, kot je USC že objavil, naj bi letalonosilko Admiral Kuznecov letos poleti postavili v suhi dok in jo vrnili v operativno rabo prihodnje leto – 2023, najverjetneje sredi leta. Vendar ni vse tako preprosto, dejstvo je namreč, da je ladja morala zamenjati vse kotlovske in turbinske instalacije in ne samo enega, kot je bilo načrtovano. Po besedah ​​vodje USC Alekseja Rakmanova s konca septembra 2021, se lahko popravilo, če se odkrijejo še druge napake, še zavleče. 

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki