Pogovori Air Serbia o nakupu letal Suhoj SSJ100 se bodo nadaljevali poleti

by Urednik

SRBIJA IŠČE NOVA POTNIŠKA LETALA ZA ZAMENJAVO STARE FLOTE AIRBUSOV

Pojavljajo se poročila, da bosta Srbija in Rusija nadaljevala pogovore o morebitnem nakupu potniških letal za regionalni transport Suhoj SSJ100 za srbskega nacionalnega prevoznika Air Serbia. Zastavlja pa se vprašanje, ali je vse to zgolj politična zadeva ali se srbska letalska družba dejansko ozira za temi ruskimi letal? Po napovedih bo kar osem letal Suhoj SSJ100 lahko kmalu nosilo oznake letalskega prevoznika Air Serbia, srbski grb in zastavo pa eno vladno letalo Republike Srbije.  

Dejstvo je, da je ruski proizvajalec potniških letal v krizi in da nujno potrebuje kupce. Največja konkurenta sta mu ta trenutek letalo A220 evropskega letalskega in obrambnega konzorcija Airbus. Letalo so zasnovali v kanadskem Bombardier Aerospaceu in ga tržili kot serijo C, kasneje pa je Bombardier prodal program C serije Airbusu in ga zdaj trži Airbus Canada Ltd Partnership, skupno podjetje Airbusa in investicijski oddelek vlade Quebecka. Drugi konkurent na trgu je brazilski Embraer s svojimi letali nove generacije E175-E2/E190-E2/E195-E2.

Suhojev SSJ100 je regionalno letalo s 100 potniškimi sedeži, ki lahko preleti  razdaljo do 3000 km. To je sicer pol manj od dosega Airbusa A220 (6300 km), vendar se SSJ tudi prodaja za manj kot polovico cene (dobrih 80 milijonov dolarjev A220 in SSJ100 približno 35 milijonov dolarjev).

Edina letalska družba, ki upravlja samo s floto potniških letal Suhojev SSJ100 je Azimuth Airlines (skupaj 11 letal), ki ji je resnici na ljubo šele pred kratkim je prvič prinesla dobiček, s čimer je dokazala možnost Suhoja SSJ100 kot potencialno donosnega letala.
 
Suhoj si zelo želi najti kupca za svoje regionalno potniško letalo v Evropi in tako izboljšati prepoznavnost svojih letal SSJ100. Trenutno – poleg omenjenega Azimuth Airlines iz Rostova na Domu, ki ima v floti 11 SSJ100 – v Rusiji samo še nacionalni prevoznik Aeroflot uporablja ta letala ( po dostopnih podatkih skupaj 54) na svojih rednih letih, šele pred kratkim pa se je s proizvajalcem dogovoril, da jih bo vzel še pet.

Eden potencialnih evropskih kupcev naj bi bila tudi Adria Airways, govora je bilo celo o kar 15 letalih SSJ100, ki naj bi bili dobavljeni aprila 2019. Toda posel je propadel, potem ko je Suhoj presodil, da Adria Airways ni v dobrem finančnem položaju, kar se je izkazalo kot utemeljeno, saj je Adria pozneje propadla.

Air Serbia nujno potrebuje nova letala
Srbski nacionalni prevoznik Air Serbia je v fazi preučevanja možnosti za obnovo flote. Letalska družba potrebuje nova letala vsaj iz dveh razlogov: prvič se družba močno širi. Potem ko je lani odprla 21 novih linij, letos načrtuje še 10 novih,  zato pa so ji potrebne dodatne zmogljivosti.

Drugič, Air Serbia mora nujno nadomestiti obstoječe zmogljivost, kajti ima eno najstarejših flot v Evropi. V floti srbskega letalskega prevoznika so tri letala Boeing 737, stara 34 let (kupljena torej še v času SFRJ), in šest letal ATR 72, starejših od 24 let. Tudi letala Airbus A319 (9)  in A320 (2) so v povprečju stara 18 let, poleg tega pa je v  njihovi floti še A330.

Kot so v decembru lani poročali letalski mediji, naj bi bila Air Serbia blizu velikega dogovora s Suhojem o najemu ali nakupu SSJ100 za omenjeno širitev flote. O tem je pred nedavnim poročal tudi srbski informativni portal Novosti, ki napoveduje še en (politični) sestanek na to temo.

Pripravil: A. Knific, foto: Sukhoi

 

Povezani članki